2011. január 04.

Kevesebb egó-legó és öncélú Facebook page lesz 2011-ben

A Next Wave összeszedte, mit várhatunk ebben az évben közösségi fronton. Úgy tűnik, lecseng a Facebook mánia, de előtérbe kerül a social business.

A Next Wave összeszedte, mit várhatunk ebben az évben közösségi fronton. Úgy tűnik, lecseng a hirdetők körében a Facebook mánia, viszont előtérbe kerülhet a social business és a ROI varázsszava. Hozzánk is megérkeznek a geolokációs szolgáltatások és a kiterjesztett valóság. Az énblogoknak viszont nem terem annyi babér, mint korábban.

A Next Wave is bemutatta a maga előrejelzését 2011 várható közösségi trendjei kapcsán. Eszerint az idei év legfontosabb fejleménye a magyar piacon a közösségi biznisz előtérbe kerülése lesz. Ez maga után vonja azt is, hogy a social terület kevéssé nice-to-have eszközként szerepel a vállalati eszköztárban, így megnőnek vele szemben a költséghatékonysági (ROI) követelmények is.

Miközben a közösségi vásárlás, a helyalapú szolgáltatások és a kiterjesztett valóság a magyar piacot is meghódítják, csökkenni fog a Next Wave szakemberei szerint az online „egó-legó” szerepe. Ez azzal járhat, hogy az énblogok iránti írói és olvasói lelkesedés is csökken. A blogolás terepévé inkább a Facebook és társai válnak, ám ezeken az ember nemm klasszikus blogot vezet, így a „blog” kifejezés is szépen lassan kikúszhat a köztudatból. Ennek a trendnek egyedül a politikai, közéleti webes naplók mennek ellene, amelyek szigorúbb szerkesztési elveken alapulnak.

Bár bizonyos tevékenységeket a Facebookra helyezünk át, azért szépen lassan bekövetkezik a csömör, legalábbis hirdetői oldalon. Mivel tavaly számos márka pusztán azért ment a közösségi hálózatra, hogy ott legyen, s ezzel előre borítékolható kudarcot szenvedett el, idén egyre több szkeptikus szakemberre számíthatunk. Ezt a kételyt csak fokozhatja, hogy egyre több „guru” áramlik a social tanácsadói piacra, ahol ráadásul a hagyományos és specialista ügynökségek is egymás lábát tapossák az ügyfelek elnyeréséért.

A világ legpusztítóbb időjárásai a Spektrumon

8 órája

A március 25-én induló tíz részes sorozat nem csak az egyes szerencsétlenségek kulcseseményeit, hanem az egyéb fontos pillanatok mögött rejlő ismereteket és kiváltó tényezőket is megvizsgálja.