Török Diána 2014. július 31.

Kézműves termék

Zalai Ágnessel, a NoSalty.hu vezérigazgatójával beszélgettünk az idáig vezető útról és a további lépésekről.

Sokáig a surranópályán építkezett a hobbiprojektként indult NoSalty.hu, amely mostanra jelentős bevételnövekedést ért el. Zalai Ágnes vezérigazgatóval beszélgettünk az idáig vezető útról és a további lépésekről.

Az interjú elsőként a Médiapiac május-júniusi számában jelent meg.

Zalai Ágnes

Amikor az interjúról egyeztettünk, kiderült, hogy nagy az újságírói érdeklődés irányotokban. Mi olyan izgalmas a NoSaltyban?

2008 májusában indult el az oldal, és sokáig surranópályán haladtunk. 2011-től igyekeztünk médiapiac-szereplővé válni, amikor megállapodást kötöttünk az Adaptive Media sales house-szal. Akkoriban még másodikak voltuk a gasztrooldalak piacán, a Mindmegette.hu-t 2012 májusában előztük meg. Fél évre rá érkeztünk el a következő mérföldkőhöz, amikor elértük a napi százezer egyedi látogatót. Azt szoktam mondani, hogy nekünk nem nagyon jöttek be a hype-ok, a szorgos, lassú munkának köszönhetjük a sikereinket, így a havi egymillió egyedi látogatót is. Most az hajthatja az érdeklődést, hogy bevételi oldalon is megerősödtünk. 2012-ben 41 millió forint volt az árbevételünk, 2013-ban ez 160 millió forintra nőtt. Tettük ezt úgy, hogy azon kevesek közé tartozunk a piacon, akik önállóan értékesítik a hirdetési felületeiket.

A NoSalty 2008-ban Streitmann Norbert hobbiprojektjeként indult, most pedig már professzionálisan működő cég. Az eredménykimutatás alapján azonban még 2013-ban sem termelt nyereséget. Még mindig építkezőfázisban vagytok?

Streitmann Norbert korábban a Habostorta tulajdonosa volt, majd miután azt eladták, szeretett volna egy újabb internetes projektbe fogni. Nem városi legenda, a sógornője tényleg nagyon jól főz, ő pedig nagyon szeret enni, innen jött az ötlet, hogy a gasztrotartalommal kellene valamit kezdeni. Én 2009 őszén csatlakoztam a csapathoz azzal a feladattal, hogy növeljem a látogatottságot. Egészen 2010 végéig, a cég megalapításáig egyedül dolgoztam ezen. Jelenleg ketten vagyunk tulajdonosok a NoSaltyban.

Úgy szoktam megfogalmazni, hogy Norbert célja az volt, hogy a hobbiból gyárat építsen, és emellett olyan speciális üzleti angyal, akinek a saját ötletét valósítjuk meg. Ennek kedvezett, hogy 2011-ben már több nő volt az interneten, mint férfi. A netezők tábora nemcsak nőiesedett, hanem valamelyest idősödött is. Jókor, jó helyen döntött úgy, hogy belevág egy gasztrooldal elindításába. 2011-ig kizárólag a látogatottság építésére fókuszáltunk, nem is engedtünk be hirdetéseket. Teljesen tudatos volt, hogy nem akartunk túlzottan a versenytársak látókörébe kerülni. Ekkor azonban előtérbe léptünk a sales house megállapodás révén.

Mégis viszonylag hamar szétváltak útjaitok. Mi volt a gond?

2011-ben még nagyon kicsi csapattal dolgoztunk, és jó lépésnek tűnt, hogy nem építünk saját értékesítési teamet. Rájöttünk azonban, hogy nem passzolunk a sales house modellbe, mert a NoSalty túlzottan kézműves termék tartalmi szempontból. Ennek megfelelően a hirdetések értékesítése is akkor működik, ha testre szabott a megvalósítás. Az élelmiszer-ipari hirdetők kiemelt partnereink, esetükben akkor működik a reklám, ha oda teszik, ahol az adott termékre, szolgáltatásra igény mutatkozik, ahol a felhasználásáról a fogyasztók döntést hoznak. Erre a hagyományos display hirdetések nem igazán alkalmasak, a szponzoráció, a tartalomalapú megoldások hatékonyabbak.

Az Adaptive Media után futottatok még egy kört a Feminával.

Jó ötletnek tűnt, hogy két független szereplő áll össze, és ezzel a női piacon jelentős elérést tud kínálni. A tartalmi átfedések miatt nagyon vékony jégen jártunk, és hamar rájöttünk mindketten, hogy jobb külön folytatni. Ezt követően kezdtünk önálló értékesítésbe, keresgéltük a megfelelő csapatot. Az a tapasztalatunk, hogy jobban működik, ha mi magunk neveljük ki a szakembereket. Most tizennégyen vagyunk, ebből hárman dolgoznak a salesen. Nagyon jól érezzük magunkat.

Eleinte közösségi receptoldal voltatok, aztán gasztroportál lettetek, tavaly webshopot indítottatok. Most hogyan pozicionálja magát a NoSalty?

Nemrég készült el életünk első üzleti terve, amelyben éppen ezeket a kérdéseket gondoltuk át. Tavaly a női oldalakhoz pozicionáltuk magunkat, mivel nagyon szétnyílt az olló a javunkra a Mindmegettével szemben. Az alapmodellt tekintve a NoSalty továbbra is receptoldal, és még van tér a fejlődésre, a gasztrotémára nyitott női tábor egy részét még nem érjük el.

A recepteken túl most már saját, szerkesztett gasztrotartalmakat is kínálunk. Ezek az összes oldalletöltésnek jelenleg csak az 5 százalékát adják, amit szeretnénk megduplázni az év végéig. Szintén nagyon hiszünk az egészség tematikában, ami nem egyszerűen cikkeket jelent, hanem létrehoztunk egy több mint 1300 elemből álló alapanyag-adatbázist is. Az alapanyagokhoz hozzárendeltük a tápanyagértéket, a kalóriát. A receptek felénél már automatikusan elérhetőek ezek az értékek, a továbbiakban pedig kalkulátorokat építünk az adatbázisra. A tematikus nyitás mellett új formátumok jelennek meg nálunk, és leszámolunk egy régi adósságunkkal: miközben a látogatók 20 százaléka mobil eszközökről érkezik, eddig nem volt mobilra optimalizált az oldalunk.

Ha már szóba kerültek a mobil eszközök: én többnyire úgy kötök ki különböző receptoldalakon, hogy a konyhában állok a táblagéppel tanácstalanul, belenézek a hűtőbe, és annak alapján, amit ott találok, beírom a keresőbe, hogy, mondjuk, „pulykahús + áfonya”. Feltételezem, sokan érkeznek keresőből, de nem biztos, hogy ők hűséges felhasználók. Mennyire jellemző, hogy valaki eleve a NoSalty kínálatából válogasson?

A direkt látogatóink aránya 10 százalék, de ide sorolom a Facebook-rajongóinkat is, innen 15-20 százalék érkezik. Több mint 50 százalék jön keresőből. A márkahű fogyasztók közé a direkt látogatókat és a félmillió Facebook-követőnket sorolom, de ide tartoznak azok is, akik rendszeresen minket választanak keresőből érkezve.

Nem riasztó a folyton változtató globális óriáscégeknek való a nagy kitettség?

Igaz, hogy független szereplőként nagy a kitettségünk mind a Google-nek, mind a Facebooknak, de ha állandóan emiatt rettegnénk, be is zárhatnánk a boltot. Annyira gyorsan változik a digitális világ, hogy muszáj tartanunk a tempót.

Amikor az interjú előtt a háttéranyagokat néztem át, találtam egy összehasonlítást, mely a NoSalty és a versenytársnak tekintett oldalak közönségét vetette egybe. Szinte egyforma volt az összetételük. Hogyan lehet így kitűnni a mezőnyből a hirdetők szemében?

Bár a számok ilyen-olyan irányba változnak, tény, hogy az összetételt tekintve a fő szociodemográfiai mutatók alapján nincsenek számottevő különbségek a nagy elérés okán, ellenben a főbevásárlói affinitást nézve vezetők vagyunk. Az komoly fegyvertény, hogy ha receptek feltöltéséről, olvasásáról van szó, akkor a felhasználók minket választanak, és nem a közvetlen versenytársat. Több mint ezer recept érkezik hozzánk havonta, mindez azt jelenti, hogy love brand vagyunk.

Melyek azok a versenytársak, amelyek elérhető távolságban vannak, de még dolgozni kell a legyőzésükért?

A Femina, a Life, egészségügyi vonalon pedig a HáziPatika és a Webbeteg ilyen. Az OTC-hirdetőkre nagyobb figyelmet fordítunk, mint korábban. Voltak már jól sikerült együttműködéseink: például sok tízezren használták az oldalon kialakított márkázott puffadáskalkulátort. Mivel zömmel adatbázis-tartalommal dolgozunk, az ilyen típusú egyedi megoldások lehetősége szinte végtelen. Amikor alkalmazást vagy egyedi promóciót fejlesztünk, miniügynökségként is funkcionálunk, nem csupán médiafelületként.

Obligát kérdés: profitál-e a NoSalty a hazai gasztroforradalomból?

Jól látszik: egyre többen és többet keresnek receptekre az interneten. Emellett nőiesebb, idősebb lett az internet közönsége. Szintén fontos tényező a recepteken keresztüli önkifejezés lehetősége. Ezek inkább hatnak ránk, mint a gasztroforradalom, amely Magyarországon néhány tízezer ember érint jelentősebben. A jelenség ugyanakkor a szerkesztett tartalomban mégis megjelenik, részben mert edukálni szeretnénk az olvasókat, többek között arra, hogy ami szép vagy különleges, az nem feltétlenül drága. Van változás a mindennapok szintjén is: például az olívaolaj mostanra a magyar konyha része lett, a keresések alapján a tizennegyedik legnépszerűbb alapanyag nálunk.

Mi a kedvenc?

Tavaly a habos-babos Kata-szelet és a tárkonyos raguleves volt az élen. Majd a Kinder Bueno-szelet következett, a márkanevek népszerűek. A válság hatására az olcsó receptek is előtérbe kerültek. Régen nem volt ilyen kategóriánk, de észrevettük, hogy érdekli az olvasókat. Mennek azonban az egyszerű dolgok is, mint „könnyen elkészíthető”, „15 perc alatt”, „sütés nélkül” stb.

Mikor és hogyan fordulhat nyereségesbe az oldal, és melyek az ehhez vezető lépések?

A core business, tehát a receptek már most is pluszban vannak, de nem tudunk leállni a cégértéket és a látogatottságot még tovább növelő fejlesztésekkel. A szerkesztett tartalmat is bővítjük, többek között videoanyagokkal. Az alapanyag, egészség témán régóta gondolkodunk, végül úgy döntöttünk, hogy a NoSaltyn belül fejlesztjük tovább, és nem kerül külön oldalra. Szeretném, ha az idei év már legalább nullás lenne, a jövő évre pedig mindenképpen nyereséget várok, hiszen mára olyan látogatottságot értünk el, hogy kihagyhatatlanok lettünk a nőket megcélzó és az élelmiszer témájú reklámkampányokból.

A cikk szerzője Török Diána

Nézze meg Török Diána teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.