Kövess minket!

Médiapiac

Ki másolta le Az Év Honlapja versenyt?

Van, aki hitelrontást, van, aki sima viccet sejtett először Az Év Honlapja versenyre kísértetiesen hasonlító, ám ingyenes megmérettetés mögött. A szervező szerint semmi ilyesmiről nincs szó, nagyon is komolyan gondolja. A neve ugyanakkor több spammer bejelentő oldalon is felbukkant, s furcsa kód beépítését kérték a résztvevőktől a verseny elején. Tudatos hitelrontó akcióról azonban szerintünk nincs szó.

Sok jó verseny kis helyen is elfér?

A történet február elején kezdődött, mikor Az Év Honlapja versenyt főszervezőként jegyző Varga István közleményt juttatott el a sajtóhoz, miszerint hamisítják az idén már tízéves versenyt. Tény, hogy “a másik verseny” neve Az év legjobb honlapja, s a két megmérettetés honlapja között is mindössze a domainvégződésben van különbség (http://azevhonlapja.hu/ illetve http://azevhonlapja.net/). Eleinte nem tűnt komolynak a történet, az általunk megkérdezettek egy része viccet sejtett az ügy mögött már tavaly év végén, mikor rátaláltak többen az utóbbi site-ra. A 2010-ben már 353 nevezést begyűjtő versenyt ugyanis időről-időre kritikák érték az idők során, és afféle fricskának tűnt az ügy, amit vicces kedvű szakmabeliek gründoltak.

Mint aztán kiderült, a szervezők, illetve a közülük nevesíthető Tollas Roland komolyan gondolták az ügyet, s a hamisításos közleményről is kiderült, hogy volt előzménye. Varga István és Tollas Roland e-mailben és telefonon is beszéltek több alkalommal. Az általunk látott levélváltás lényege: Varga számon kéri a másik verseny szervezőjét, hogyan gondolta a név- és url hasonlóságot, Tollas pedig azzal érvel, hogy nem akar semmi rosszat, csak egy másik versenyt.

Hozzátartozik ugyanakkor, hogy Az Év Honlapja márkanév nem áll jogi védelem alatt, így tehát Varga Istvánék maximum etikátlanságot kérhetnek számon. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál azt tanácsolták, hogy forduljon a Gazdasági Versenyhivatalhoz. Az Év Honlapja verseny szervezője ugyanakkor elmondta: mégis fontolgatja a jogi lépéseket, mivel üzleti kárt okozott számára a másik verseny.

Elmondása szerint többen is jelezték a “másolást”, míg mások azt hitték, hogy a .net végű domainen elérhető megmérettetés azonos a tíz éve futó versennyel, így az azzal kapcsolatos esetleges kifogásaik miatt Varga Istvánnál vagy épp az Internet Marketing Klubnál (IMK) reklamáltak. Ilyen tipikus panasz volt például, hogy kéretlen levelet kaptak, miután regisztráltak, s minden apróság miatt (megvan a zsűri, beüzemeltek egy support e-mail címet, stb.) e-mailekkel bombázták őket.

Éppen e kellemetlenségek miatt kezdett Varga István utánanézni, hogy ki lehet a másik verseny mögött, amely egyébként időben nem annyira ütközött az IMK által jegyzett megmérettetéssel. Az Év Honlapja gálája ugyanis 2010 decemberében lezajlott, míg az ingyenes verseny eredményhirdetését február 28-ra ígérik, ami egyébként többszörösen halasztott határidő már.

 

Furcsa kód és tömeges levelek

Nem Varga volt ugyanakkor az egyetlen, aki furcsának találta a másik versenyt, hozzánk ugyanis egy majdnem nevező e-mailje is eljutott, aki regisztrált ugyan, de végül a versenyben való részvételt jelző kódot nem ültette be az oldalába, mivel azt illegális linképítésre alkalmasnak találta. Később azonban, másokkal együtt, e-mailt kapott Tollas Rolandtól, ám nem szervezői, hanem honlapépítő vállalkozói minőségben.

A történet azért érdekes, mert Tollas Roland neve csak némi nyomozás után kapcsolható a versenyhez, nevesített kontakt nincsen a verseny oldalán, ám aztán több nevező is kapott tőle ajánlkozó e-mailt. Nemcsak a versenyen résztvevők jártak így: az egyik „spammer bejelentő” oldalon Tollas Rolanddal igen hosszan foglalkoznak, s volt olyan is, aki – állítása szerint – az NMHH-nál is bepanaszolta.

Ennek fényében már érdekesebbé kezd válni a történet. Felmerülhet ugyanis a gyanúja, hogy Tollas Roland esetleg a nevezők tudta nélkül linképítésre használta a versenyt baráti honlapok számára, s a regisztrációk révén megszerzett e-mail címeket megszórta aztán üzleti ajánlatával. Ezen kérdések tisztázására megkerestük Tollas Rolandot.

 

Ki az a Tollas Roland?

Tollas Roland állítása szerint egyetemista, aki a versenyt önmaga és más lelkes netesek szórakoztatására szervezte meg, a honlap építéses ajánlattal pedig csak személyhez nem köthető e-mail címeken keres meg másokat. Ez utóbbi nem illegális, bár hozzátartozik, hogy pl. info@ címek sem szórhatók meg bármivel automatikusan, csak ha egy egész céghez köthetőek, s nem egy emberhez. (Szerkesztőségünk is egy info@ kezdetű címre kapott tőle több ajánlatot.)

Tollas Roland első blikkre nem köthető a versenyhez, mivel egy Gmailes cím van csak megadva kontaktnak. Ám nézzük meg a szervezők által a nevezőknek tavaly küldött kódot, amely beépítése esetén láthatatlan hivatkozásokat tartalmaz a verseny mellett más oldalakra is.

<a title=”Az Év Legjobb Honlapja verseny” href=”http://www.azevhonlapja.net/”><img border=”0″ src=”http://www.azevhonlapja.net/jpg/barna1.jpg” /></a><br /><a title=”Autósiskola” href=”http://www.autosiskola.biz/”><img src=”http://www.azevhonlapja.net/jpg/ures.png” width=”100″ height=”2″ border=”0px” /></a><br /><a title=”Babaruha” href=”http://www.babaruha.biz/”><img src=”http://www.azevhonlapja.net/jpg/ures.png” width=”100″ height=”2″ border=”0px” /></a><br /><a title=”Korrepetálás” href=”http://www.korrepetalas.net/”><img src=”http://www.azevhonlapja.net/jpg/ures.png” width=”100″ height=”2″ border=”0px” /></a>

Azt feltételezve, hogy a verseny szervezőinek olyan oldalakat érdemes promotálniuk, amelyek hozzájuk köthetőek, utánanéztünk, ki regisztrálta a többi site-ot. Az Autosiskola.biz-nél a kontakt személy a Who.is adatai szerint egy bizonyos Tollas Roland, és egy Szondi utcai cím van megadva. Az itt megadott hirdetési telefonszámot pedig a Tollas Roland saját oldalán és hozzánk is eljutott reklámlevelében is megtaláljuk.

A Babaruha.biz esetében a cím csak egy házzal tér el, ahogyan a Korrepetalas.net esetében is. Arra persze nincsen garancia, hogy bármelyik cím is valós lenne, mivel a domain regisztrátor GoDaddy.com ezzel nemigen törődik. A Babaruha.biz-től még a Mukorom.net oldalra jutottunk el, amely hasonló minőségű, felépítésű oldal, itt is ugyanazt az utcát adta meg a névtelen regisztráló, ám teljesen más házszámmal.

Próba szerencse alapon az elérhető telefonszámok közül az egyiken sikerrel jártunk, Tollas Rolandot kerestük, ám nem a weboldalakkal, hanem a versennyel kapcsolatban, s megerősítette, hogy jó helyen járunk. Így sikerült összerakni a képet magunk részéről, miközben Varga Istvánék is hasonló következtetésekre jutottak. A nevére rákeresve többezer említést találtunk az interneten, nem épp hízelgő hangnemben. Ezek egy része minden elérhetőségével „közszemlére teszi”, mint spammert, míg mások a honlapkészítési ajánlata mögötti tudást kérdőjelezik meg. Végül azzal sikerült rávennünk a válaszadásra, hogy talán nem szerencsés ezeket válasz nélkül hagyni.

 

Miért szervezte a versenyt?

Megkérdeztük Tollas Rolandot, hogy miért indította a versenyt. Válasza szerint “Az Év Honlapja nevű, fizetős verseny, a 25 ezer forintos nevezési díjjal egy évtizede lefedi és szűk körbe zárja a teljes magyarországi honlapkészítést – senki másnak nem volt alkalma versenyben, összehasonlításban megmutatni a tehetségét, csak annak aki leszurkolt 25 ezret, és ez így ment 10 éven át. Ezen kívántam változtatni, hogy a csórók is szóhoz jussanak, akár olyanok is, akiknek szerény ingyentárhelyen szikráznak fel a képességei”.

Érvelését azzal folytatja, hogy a zsűri névsora igazolja őt: “Törekvésemet, hogy legyen Ingyenes Honlapverseny is, megértette és az ingyenes verseny ügye mellé állt számos köztiszteletben álló személyiség, s egyúttal elvállalta, hogy részt vesz a pályázó honlapok elbírálásában: Rajk László, Lezsák Sándor, Kéri László, Ferge Zsuzsa, Makovecz Imre többek között. De a zsűri szigorúan szakmai részében is elismert szakemberek vállalkoztak a (szintén honorárium nélküli) bírálói munkára: Maurer Dóra és Peternák Miklós a Képzőmûvészeti Egyetemről, Vattay Gábor (SZTAKI, ELTE), Mikola Bence (Infografika, Népszabadság), Kovács Gergely (Origo, Iwiw) többek között”.

A zsűri tagjait megpróbáltuk elérni, s a legtöbbektől nem kaptunk válaszokat. Az egyik szakmai zsűritag ugyanakkor nem látott semmi kivetnivalót a kezdeményezésben, az egyetlen necces elemnek a névhasonlóságot tartotta: “Tollas Roland szervezőként kért fel, hogy egy megszűrt honlap listát nézzek át és bíráljam el saját szempontjaim szerint. Ezt szívesen, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül (a verseny is ingyenes) megtettem. A szervezőkkel személyesen nem találkoztam, a kapcsolatot e-mailben tartottuk. Egy lelkes egyetemista támogatásra érdemes kezdeményezését láttam (látom) a dologban”.

 

A legviccesebb választ Debreczeni József közírótól kaptuk, így ezt vágatlanul közöljük:

  • Miért adta a nevét a versenyhez? Jellemzően politikusként, közíróként ismerjük, nem honlap ítészként.
  • Nem a nevemet adtam, hanem az ítélőképességemet és az ízlésemet.
  • Ki kereste meg? Személyesen találkozott a szervezőkkel (Tollas Rolanddal)?
  • Tollas Rolanddal személyesen találkoztam a Duna partján egy csőszkunyhóban, ám akkor még nem sejtettem, hogy az imperialisták kémje és Titó ügynöke.
  • Pontosan milyen szempontok alapján kell a zsűrizésben részt vennie?
  • Nem kell, a részvételem önkéntes volt, továbbá lásd az 1. pontot.

A zsűri általunk elért tagjai tehát valóban tudatában vannak annak, hogy szerepelnek az oldalon, és ez ellentmond annak a többek által hangoztatott sejtésnek, miszerint Tollas “csak kirakta” a nevüket a site-ra. Nehéz az időrendiséget visszakövetni, ám feltehető, hogy amikor a felkérés megtörtént, Tollas még nem keveredett spammer gyanúba, hiszen a nevének utánakeresve bizonyosan megkérdezték volna tőle, hogy mi igaz ebből.

 

Linképítés és spam?

A fentebb közölt kódrészletet egy nevezését beadott versenyző küldte el, s ennek kapcsán megkérdeztük Nebehaj Viktort, a Google szakemberét, hogy illegális-e ilyen kódok használata, a kódot oldalába illesztő tudta nélkül. Válasza szerint “a leírt linképítési módszer a kereső illegális manipulálása, és büntetést von maga után. A webhelytulajdonosoknak a kód mielőbbi eltávolítását javasolom, utána pedig felülvizsgálat kérését. Általában véve csak olyan külsős plugint, widgetet, kódrészletet használjunk oldalunkon, amiben teljes mértékben megbízunk. Gyakran a spam linkek kódolt formában vannak, és felhasználói szemmel nem észrevehetőek, erre különösen kell vigyáznunk”.

Mint a példa mutatja, volt, aki észrevette, hogy problémás lehet a verseny emblémája mögé rejtett kód, ám sokan nem. Számos olyan induló volt, akinek a kód behelyezése is meghaladta a tudását, többek között épp emiatt üzemeltek be a verseny során egy support e-mailcímet (amiről e-mailt küldtek a résztvevőknek). Van olyan site, amelynek a kódjában a kérdés feltételekor még szerepelt a vitatott kód, mostanra viszont eltűnt.

Kód a Szabolcsvonulas.hu oldalban

A linképítést egyébként Tollas Roland sem tagadta, ám nem látott benne kivetnivalót, s azóta abba is hagyták: „Pár napig december legelején valóban vállalkoztunk két társunk számára link kihelyezésére: ennek azonban az volt az oka, hogy a munkára megállás nélkül rengeteg időt és energiát áldozó barátaink és barátnőink között voltak olyanok akik babaruhás, autósiskolás, korrepetálással összefüggő vállalkozással próbálkoztak ekkoriban, s kértek minket, ha már ennyit segítenek ingyen, legalább egy weboldalas utalással mi is segítsünk. Ezt azonban azonnal abbahagytuk, mert nem illett össze az Ingyenes Verseny természetével – harmadik hónapja már hogy ez megszűnt”.

A fenti állítással szemben február elején még volt olyan lap, amelynek benne maradt a kódjában a vitatható részlet, ám ennek az is az oka lehet, hogy egyszerűen elfelejtették “leszedetni”. Azóta azonban ezt megtehették. Kérdés persze, hogy az ezernél több nevező mindegyikénél orvosolták-e a “bakit”. Tény, hogy a nevezett site-ok jelentős része egyáltalán nem is rakta ki az indulását jelző emblémát, míg mások (talán az akció után nevezettek) teljesen rendben lévő kódot kaptak ehhez. Tehát nehéz ezt szervezett csalásnak felfogni.

A történetet tovább színezi, hogy Tollas Roland számos embernek küldött az utóbbi hónapokban e-mailes ajánlatot, melyben 20 ezer forintért Joomla alapú weboldal építését vállalja. A honlapjára látogatva elolvasható, hogy milyen szolgáltatásokat nyújt pontosan, s milyen árfekvésben. Szerepel ezek között holnapépítés és SEO is, ugyanakkor az árazás és kialakításánakmetódusa nem tűnik reálisnak, a versenytársakra vonatkozóan sem. (E témában, éppen Tollas kapcsán Berényi Konrád is írt egy bejegyzést.)

A Tollas Roland által szétküldött levéllel kapcsolatban a fentebb már linkelt spammer bejelentős oldalon valaki – sajnos név nélkül – azt írta, hogy, miután ő megrendelt egy honlapot az egyetemistától, az az ő rendszeréből küldött ki több ezer spamet. A névtelenség álarca mögé rejtőző közegben ugyanakkor nehéz bármit bizonyítani.

A spammer váddal kapcsolatban Tollas Roland azt írta nekünk, hogy “semmi köze az Ingyenes Honlapversenynek a magam megélhetése érdekében, az egyetem mellett végzett munkámhoz, amiről az Általad jelölt blogban szó van. Ez két teljesen külön dolog, akár szenet is lapátolhatnék, a honlapversenynek ezzel sincs összefüggése. Pár félreértést azonban szívesen eloszlatnék. Nem spam-elek. Küldök ki (időnként) üzleti ajánlatokat a másodállásban, szabályos papírokkal végzett munkámhoz, ezeket azonban az alábbi törvényeknek mindenben megfelelve teszem. Kizárólag a cégek kapcsolatfelvételre szánt email címeire – tehát e célból általuk megnevezett e-mail címekre – küldök levelet (ezek többnyire info@ előtagúak és Kapcsolat vagy Elérhetőség menüpontok alatt szerepelnek többek között). Kifejezetten a kapcsolatfelvétel céljából a honlapra helyezett e-mail címekre pedig a hatályos magyar törvények szerint írni nem spam-elés, különösen, ha előtte azt is tisztázom, hogy az info@ előtagot nem magánszemély vagy egyéni vállalkozó adta meg”.

Való igaz, hogy Tollas Roland a birtokunkba jutott méltatlankodó e-mailek alapján jogilag nem spammelt, viszont az internet tömeges megszórására, úgy tűnik, ennek ellenére érzékenyek a felhasználók. Másfelől a honlap verseny egyik nevezője arról tájékoztatott, hogy ő regisztrációjára használt e-mail címére kapott spamet, tehát azt gyanítja, hogy összefüggés van a regisztrálás és a megkeresés között. Ez persze megint nehezen bizonyítható, ugyanakkor az bármely versenyre nézve káros, ha ilyen gyanú merül fel, akár gondatlanságból vagy a kívánatosnál alacsonyabb piacismeretből eredően.

 

Következtetések

Az Év Honlapja “klónverseny” meglátásunk szerint nem vicc és nem is szervezett lejáratás, ám professzionális versenyként nehezen értelmezhető. Egy versenynek a tapasztalatok szerint akkor van értelme, ha presztízzsel bíró, azonosítható bizottság oszt díjakat, meghatározott szempontrendszer alapján. Szempontokat az oldalon nem találunk, a zsűri pedig, bár nagynevű, de nem feltétlen a honlapfejlesztési jártassága kapcsán (tisztelet a kivételnek). 1200 feletti számú honlap kezelhetetlen, nem is csoda, ha húzódik a verseny.

“Nincs olyan igényünk, hogy ’a díjat valaki a mellkasára tűzze’, nem kívánunk díjátadó ceremóniát csapni, nem óhajtunk a médiában dicsekedni, mi egyes egyedül arra törekszünk, hogy nagytudású zsűri állapítsa meg, melyek voltak valóban az Év Legjobb Honlapjai az elmúlt év során, készítsék bár dúsgazdag cégek vagy csórók (emiatt lehetett nemcsak saját, hanem bármilyen Internetre kitett honlapot is a címre ajánlani)” – válaszolta minderre Tollas Roland, aki szerint a fizetős versenyek afféle marketingfogások.

Ezzel nehéz volna vitatkozni, hiszen többnyire épp ez a lényegük: a szervezők a nevüket adják és a díjukat, amely mögé azért építenek brandet a befizetett nevezési díjakból, hogy aztán azzal a díjat leszurkoló cégek is élni tudjanak. Való igaz, hogy a pénzdíjtól még nem lesz egy verseny tökéletes, Vargáék versenyét is több kritika érte az évek során. Az látszik azonban, hogy nem ez a próbálkozás lesz, ami majd a tökéletesítés felé hajtja az “eredeti” szervezőit.

Médiapiac

Megújul az M2 Petőfi TV

Friss arculattal, új műsorokkal jelentkezik a közmédia zenés ifjúsági csatornája.

Közzétéve:

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) gyártóbázisának épületei és a főváros III. kerületében, Óbudán, a Kunigunda útja 64. alatt, előtérben az M2 Petőfi TV logója, fotó: MTVA/MTI/Zih Zsolt

Az M2 Petőfi TV a Petőfi Rádió műfajgazdag, magyar kínálatához igazodó, sokszínű tartalommal várja nézőit, a fiatalok igényeire szabott, aktuális témákkal – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Sajtó és Marketing Irodája szerdán az MTI-vel.

A csatorna új, saját gyártásában készült egyedi tartalmakkal, élő közvetítésekkel, fesztiválok, koncertek, szórakoztató programok bemutatásával, filmes és ismeretterjesztő adásokkal, a fiatalok mindennapjait érintő témákkal várja a nézőket.

A megújulás szoros együttműködésben valósul meg a Petőfi Rádióval, láthatóvá téve a rádiós műsorvezetőket.

A közlemény szerint a csatorna kiemelt célja, hogy napjaink magyar slágereinek, a fiatal feltörekvő, értékteremtő zenei teljesítményt nyújtó zenészeknek bemutatkozási lehetőséget biztosítson a Petőfi Rádió tehetségkutató törekvéseivel szoros együttműködésben.

A tavaly októberben megújult rádióadónak már több ezer felvételt küldtek az új, valamint a széles körben még nem ismert előadók.

Tehetségük kibontakoztatásában, dalaik terjesztésében vállal hangsúlyos szerepet – műfaji megkötés nélkül – a magyar zenei médiumok között egyedüliként a két csatorna – emlékeztetnek a közleményben.

Mint hozzáteszik, a tehetséggondozás mellett fontos törekvésük a múlt könnyűzenei örökségének gondozása, hogy a hazai könnyűzene legendás alakjait közelebb hozzák az ifjúsághoz. A nézők ennek részeként több évtizede készült, zenei ritkaságnak számító archív koncertfelvételeket, interjúrészleteket is láthatnak.

Íme az újdonságok

Az elmúlt évekhez hasonlóan minden hétköznap 21 órától élő műsor várja majd a nézőket. Az Esti Kornél című műsorban különböző zenei formációk aktualitásait mutatják be, de előtérbe kerül az előadók színpadon túli élete, például kedvenc sportjuk, hobbijuk vagy karitatív tevékenységeik.

Az adások továbbá rávilágítanak arra is, hogyan kapcsolódik össze a zene egyéb művészeti és más területekkel. A műsorvezetők között a már jól ismert csatornaarcok szerepelnek, így Csitári Gergely, Pató Márton, Csapó Dóra, Hernandez Vivien, Matthesz Flóra és Tótfalusi Fanni.

A tévéadó újdonságai közé tartozik az élő műsor után következő zenés kívánságműsor. A Mit kíván? című műsor adásaiban válogatást adnak a Petőfi Rádió kívánságműsorának legnépszerűbb dalaiból, valamint zenei témákban megszólaltatják az utca emberét.

Szombat esténként 20 órától a Petőfi Rádióból ismert műsorvezetők, Mák Kata, Fekete László, Habóczki Máté, Szani Roland és Szikora Tamás várják a nézőket a Házibuli című zenés műsorral. Minden adás egy hazánkban népszerű zenei stílust, illetve sokakat foglalkoztató, a dalokban gyakorta megjelenő emberi érzelmet jár körbe különböző rovatokban.

Az adások után szombaton 22 órától koncert- vagy zenés filmet ad a csatorna.

A csatorna népszerű koncertműsora, az Akusztik továbbra is jelentkezik vasárnaponként 20 órától, valamint folytatódik az A38 hajó színpadán és a Kulisszák mögött – az A38 hajón, az A38 Archív és az A38 BESZTOF a zenei szerkesztők válogatásában, a legjobb hazai produkciókkal, érdekességekkel – olvasható a közleményben.

Tovább olvasom

Médiapiac

Vizsgálat indult az EU-ban az Apple, a Google és a Meta ellen

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az Apple, a Google és a Meta vállalat ellen, hogy megfeleltek-e a digitális piacokról szóló szabályozásnak (DMA) – jelentette be Margrethe Vestager digitális korra felkészült Európáért felelős uniós biztos.

Közzétéve:

MTI/EPA/Caroline Brehman

Margrethe Vestager brüsszeli sajtótájékoztatóján közölte:

az előzetes vizsgálatok eredményei szerint feltételezhető, hogy az érintett vállatok nem kezdték meg a hónap elején életbe lépett, átjárhatósággal és versennyel kapcsolatos előírásokat tartalmazó szabályozás szerinti kötelezettségek betartását.

A szabályozás szerint az “alapvető platformszolgáltatásokat” nyújtó, kapuőrnek nyilvánított vállatoknak fel kell számolniuk azokat a zárt technológiai rendszereket, amelyek a fogyasztókat egyetlen vállalat, főként saját termékeinek vagy szolgáltatásainak használta felé terelik. Kiemelte, a szabályozás előírja, hogy a vállalatoknak lehetővé kell tenniük, hogy “ingyenesen tereljék” a felhasználókat alkalmazásboltjain kívüli ajánlatokhoz.

Az Európai Bizottság szeptemberben hat szolgáltatót minősített kapuőrnek, az Alphabet, az Amazon, az Apple, a ByteDance, a Meta és a Microsoft céget.

Az uniós biztos szerint az Európai Bizottság “gyanítja”, hogy az érintett vállatok által bevezetett intézkedések nem tesznek eleget a DMA szerinti kötelezettségeiknek. Az uniós bizottság mélyreható vizsgálata során arra keres választ, hogy a Google és az Apple teljes mértékben betartja-e a DMA szabályait, amelyek megkövetelik a technológiai cégektől, hogy lehetővé tegyék, hogy az alkalmazásboltjaikon kívül elérhető ajánlatokhoz irányítsák a felhasználókat. Az uniós bizottság aggodalma szerint a két vállalat saját ajánlataikon kívüli választás esetén “különféle korlátozásokat” alkalmaz, beleértve egyebek mellett díjak felszámolását.

A gyanú szerint a Google nem tartja be azokat az előírásokat, amelyek megakadályoznák, hogy a technológiai óriáscégek előnyben részesítsék saját szolgáltatásaikat a riválisokkal szemben.

“Az Európai Bizottság aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a Google és az Alphabet keresőfelületeiken előnyben részesítik saját szolgáltatásaikat” – mondta.

Közölte továbbá: az előzetes vizsgálatok szerint az Apple alternatív alkalmazásboltokra vonatkozó új díjstruktúrája és az Amazon keresési találatokra vonatkozó rangsorolási gyakorlata szintén aggályokat vet fel. Az Apple intézkedései, beleértve a webböngésző keresési képernyőjének kialakítását, megakadályozhatják a felhasználókat abban, hogy gyakorolják a szabad szolgáltatásválasztás jogát saját rendszerén belül. Az uniós bizottság a Meta esetében a felhasználók adatainak kezelése és a díjköteles szolgáltatások fizetési feltételeivel kapcsolatosan vizsgálódik majd – tájékozatott.

Az Európai Bizottság közölte: vizsgálata során bizonyítékokat és információkat gyűjt a felvetődött gyanúk tisztázására, az eljárást 12 hónapon belül le kívánja zárni.

Jogsértés esetén a brüsszeli testület az érintett vállalat teljes, globális forgalmának 10 százalékáig terjedő bírságot szabhat ki. A bírságok ismételt jogsértés esetén akár 20 százalékot is elérhetnek.

Folyatódó jogsértések esetén az Európai Bizottság további lépéseket is tehet, például kötelezheti a vállalatot egy üzletág vagy annak egy részének eladására, vagy megtilthatja a rendszerszintű meg nem feleléshez kapcsolódó szolgáltatások nyújtását.

Borítókép: a Google amerikai informatikai óriáscég logója a Nemzetközi Szórakoztatóelektronikai Kiállításnak (CES) otthont adó épületen Las Vegasban 2023. január 10-én

Tovább olvasom

Médiapiac

Komoly karriert futott be a közmédia Országjáró című műsora

Eddig is több díjjal jutalmazták a hat éve futó műsort – mondta Siklósi Beatrix, a Kossuth rádió csatornaigazgatója az M1 műsorában hétfőn.

Közzétéve:

Róka Ildikó szerkesztő, gyártásszervező (b) és Móczár István rendező, operatőr (k) átveszi a Duna Televízió és a Duna World csatornán futó Ízőrzők című műsornak járó Hungarikum Liget Média-díjat Lezsák Sándortól, a Magyar Országgyûlés alelnökétõl (j2), Lezsák Sándorné Sütõ Gabriellától a Hungarikum Liget alapítójától (j) és Balogh Lászlótól, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának elnökétől (b) a veszprémi díjátadó gálán 2024. március 21-én, fotó: MTI/Vasvári Tamás

Siklósi Beatrix annak kapcsán beszélt erről, hogy a közmédia két műsora, a Kossuth rádión hallható Országjáró és a Duna csatornán látható Ízőrzők sorozat múlt héten elnyerte a Hungarikum Liget Média-díjat.

A csatornaigazgató elmondta, büszke a műsort készítő csapatra, amelynek tagjait mindenhol nagy szeretettel várják.

A munkatársak óriási munkát végeznek, hétről hétre egy ötórás műsort állítanak össze

– mutatott rá.

Domokos István, az Országjáró felelős szerkesztője, műsorvezető arról beszélt, hogy

a műsor fennállása óta eddig 457 településen jártak és 13 500 riportalanyt szólaltattak meg. Mint mondta, a műsor kaput nyit a világra, megmutatja a helyben élők mindennapjait, az emberi értékeket, kincseket, amire az ott élők büszkék, a műsor készítőinek pedig fontos, hogy ezeket bemutathatják.

A díj megtiszteltetés számukra, és öröm volt a díjátadón újra találkozni azokkal az emberekkel, akiket a műsorban már bemutattak – mondta Domokos István.

Siklósi Beatrix közölte, hogy a díjjal járó 1,5 millió forintot az Országjáró stábja a Jónak lenni jó! jótékonysági kampány legutóbbi kedvezményezettjének, a koraszülött gyermekek fejlesztését segítő Semmelweis Fejlődéstámogató Központnak ajánlotta fel.

Tovább olvasom