2011. május 20.

Kiakadt az RTL az újabb büntetés miatt

A büntetés összegén túl többek között azt sérelmezik, hogy a Médiatanács előbb kommunikál a sajtóval, mint velük.

A büntetés összegén túl többek között azt sérelmezik, hogy a Médiatanács előbb kommunikál a sajtóval, mint velük.

Minden törvényes lehetőséget meg fog ragadni az RTL Klub, hogy fellépjen a Médiatanács Való Világ 4-et érintő büntető határozataival szemben. A csatorna ugyanis megdöbbent a két részletben eddig összesen 232 millió forintra rúgó büntetés mértékén és a hatósági eljárás mikéntjén is.

"Különösen furcsának találjuk, hogy a majd 6 hónapig tartó műsorfolyam alatt a hatóság semmilyen figyelmeztetést nem alkalmazott, az utóbbi egy hétben viszont már másodszor értesítette a sajtót az RTL Klubra kiszabott jelentős összegű bírságról, ráadásul úgy, hogy a társaság hivatalosan sem a múlt héten bejelentett 144 millió forintos bírságról, sem a ma bejelentett további 88 millió forint megfizetésére kötelező határozatról semmilyen értesítést nem kapott, és nem kézbesítették egyik határozatot sem" - olvasható az RTL Klub közleményében.

A médiahatóság több alkalommal közölte aggályait a csatornával a műsor vélt jogsértései okán. Ezen alkalmakkal elsősorban a kiskorúak védelmét hiányolták, illetve a burkolt reklámot rótták fel. Az RTL ugyanakkor közlése szerint minden ilyen ügyben határidőre válaszolt, ám az álláspontjával kapcsolatos hatósági véleményt azóta sem kapta meg.

"A hatóság reakcióit azért is váratlannak tartjuk, mert a Médiatanács saját blogján levő közvéleménykutatás is arról tanúskodik, hogy a válaszadók 64 százaléka szerint a ValóVilág szerkesztősége megfelelően óvta a kiskorúakat az ártalmas tartalmaktól, és ennek ellenkezőjét a válaszadóknak csupán 23 százaléka gondolja" - érvel a tévé, amely szerint figyelembe kellene venni az önként vállalt etikai kódexet, illetve azt is, hogy a hat hónap alatt befutott 122 nézői panasz nem sok ekkora nézettség mellett.

"Az NMHH megalakulásakor az újonnan létrejövő hatóság azt hangoztatta, hogy elődjéhez képest az azonnali szankciók alkalmazása helyett sokkal inkább előtérbe szeretné helyezni a műsorszolgáltatóval való konzultációt. Sajnáljuk, hogy ez a szemléletváltozás mégsem történt meg az elmúlt fél év legnagyobb hatású és talán legnagyobb jelentőségű televíziós műsorának tekintetében sem" - így az RTL, amely szerint azért is furcsa a hatóság mostani kiállása, mivel a műsor véget ért, és nincs eszköz a változtatásra.

Hamarosan Debrecenben is elindul a Taxify

9 órája

Már toborozza a sofőröket a Taxify és pár héten belül indul a szolgáltatás tesztüzeme Debrecenben - olvasható a lapunknak elküldött közleményben.