2020. július 23.

Kiáll az Index szerkesztősége a menesztett főszerkesztő mellett

Dull Szabolcs távozását elfogadhatatlannak tartja az Index szerkesztősége. A menesztett főszerkesztő egy videóban arról beszél, hogy egy ″méltányos ajánlattal″ próbálták megvenni a hallgatását. Az Index vezetősége cáfol.

Az Index szerkesztősége közleményben állt a tegnap kirúgott főszerkesztő, Dull Szabolcs mellé. A nyilatkozatukban kifejtik, hogy elfogadhatatlannak tartják a főszerkesztő menesztését, és veszélyben érzik az Indexnél folyó munka függetlenségét.

A közleményben így fogalmaztak: "Dullt valójában azért kellett meneszteni, mert világossá tette, hogy nem enged a zsarolásnak. A menesztése egyértelmű beavatkozás a szerkesztőség összetételébe, és nem tudjuk másnak tekinteni, mint nyílt nyomásgyakorlási kísérletnek, ami a független szerkesztőségi munka ellehetetlenülését fogja eredményezni."

A nyilatkozatot közel százan írták eddig alá.

"Nem véletlenül érezte az Index szerkesztősége veszélyben magát, és nem véletlenül döntöttem úgy, hogy átállítom a szabadságunkat jelző barométert" - írta az Indexnek eljuttatott közleményében Dull Szabolcs. - "Mindvégig az Index szerkesztőségének érdekeit tartottam szem előtt, ahogy ez főszerkesztőként kötelességem is volt. Az elmúlt hetek eseményei még jobban meggyőztek arról, hogy Magyarországnak szüksége van egy olyan lapra, ahol nem lopakodó külső erők határoznak arról, mi kerüljön az újságba és kik csinálják azt az újságot. Ahol az egyetlen cél az olvasók tájékoztatása. Ahol nincs felső, kiismerhetetlen politikai vagy gazdasági akarat. Ahol szabadon, függetlenül lehet dolgozni"

Egy, az internetre felkerülő videóban, amelyet a 444.hu vonatkozó cikkében meg lehet tekinteni, Dull Szabolcs a vezetőség döntéséről tájékoztatta a szerkesztőséget. Ebben a videóban elhangzott az is, hogy egy rendkívül méltányos összeggel megpróbálták megvenni a hallgatását. "De ne hallgassunk!" - összegezte a gondolatait a munkatársainak.

A videóra az Index vezetősége is reagált. Bodolai László a közleményében így nyilatkozott: "Sem tőlem, sem a vezetőség más tagjától nem kapott ilyen ajánlatot (Dull Szabolcs), felé ilyen kérés nem hangzott el. Amit felajánlottam neki, az az, hogy az eddigi munkáját méltányolva - neki és szerkesztőségnek elmondott indokokat mérlegelve - közös megegyezéssel váljunk el egymástól. Ezzel Szabolcs nem kívánt élni."

Címkék: média index