2010. május 27.

Kicsit fapados gála

Visszafogottabb lesz külsőségeiben az idei eurovíziós dalgála, mint a tavalyi, de így is egy halom pénzbe kerül. Nesze neked, pénzhiány!

Visszafogottabb lesz külsőségeiben az idei eurovíziós dalgála, mint a tavalyi, de így is egy halom pénzbe kerül. Nesze neked, pénzhiány!

A verseny lebonyolításáért felelős Svante Stockselius egy interjúban kijelentette: mind a négy visszalépő állam gazdasági okokkal magyarázta lépését. „Jó megoldás lehet kihagyni egy évet, aztán visszatérni, nem pedig hír- vagy gyerekmáűsorok költségvetését fogni vissza” – ismerte el.

Andorra, Csehország és Montenegró teljesen kiszállt a 2010-es menetből, Magyarország – vagyis a Duna TV – csak közvetít. A jelek szerint a maradókat sem veti fel a pénz: a tavalyi győztes, így pedig idei házigazda Norvégia köztévéje például a focivébé közvetítési jogának eladásából teremtette elő a gála költségeit, és kerek perec kijelentette: ha ismét norvég nyeri a versenyt, ők több viadalt nem szerveznek.

A két előfutammal és a döntővel háromestés gála megszervezése várhatóan 32 millió amerikai dollárnyi norvég koronát emészt fel, ami így is csak a háromnegyede a tavalyi, moszkvai büdzsének. Ugyanakkor – emlékeztet egy, a verseny történetét feldolgozó szakíró – 24 éve rendezték már Oslóban a döntöt. És akkor azt a mostani summa tizedéből megúszta a norvég közmédia.