2013. november 21.

Kiejtési adatbázisa bővítésével készül az ARD a focivébére

A német tévécsatorna egy tíz fős csapatra bízza kiejtési adatbankjának bővítését a jövő évi focivébére.

A német tévécsatorna egy tíz fős csapatra bízza kiejtési adatbankjának bővítését a jövő évi focivébére.

A különleges stáb már munkához is látott: nagyjából 700 játékos nevének helyes kiejtését keresik meg, ezen felül pedig az edzők, bírók, partjelzők, de még a brazil régiók pontos nevei is felkerülnek a nem mindennapi listára - számol be a Horizont.

A munka befejeztével nagyjából 900 nevet kell tartalmaznia a listának, amely a világbajnokság ideje alatt a szakkommentátoroknak és a riportereknek jelent majd nagy segítséget, mondta el Roland Heinemann, az ARD vezetője.

A kiejtési adatbázis már 1997 óta segíti a vitatott szavak helyes kiejtését, és a benne található 340 ezer fogalommal a maga nemében egyedülálló a világon. Alapvetően szótárakból, lexikonokból és enciklopédiákból származnak az információk, de bizonyos esetekben szükség volt nagykövetségek és tudósítók segítségére is.

A nevek nemcsak írásos formában, hanem MP3 formátumban is elérhetőek lesznek. Az ARD ezt a különleges adatbankot más közmédia társaságokkal, így az osztrák ORF-fel, az olasz RAI-val, illetve a svájci SRF-fel is megosztja majd.

 

A hírt a Médianéző nemzetközi sajtófigyelő szolgáltatásának köszönhetjük.

Rádiós pályázatok

1 napja

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa véglegesítette a Budapest 98,0 MHz-es pályázati felhívást.