2014. szeptember 12.

Kiemelt szerepet kapott az önszabályozás a Bizottságban

Az újraosztott bizottsági feladatok között a szabályozás (és önszabályozás) kérdését Frans Timmermans az EU első alelnökeként irányítja és felügyeli.

Az újraosztott bizottsági feladatok között a szabályozás (és az önszabályozás) kérdését Frans Timmermans az EU első alelnökeként irányítja és felügyeli.

Az EASA (Európai Önszabályozó Szervezet) választmányának csütörtöki brüsszeli ülésén az egyik kiemelt téma volt a frissen bejelentett uniós biztosok és az újraosztott feladatkörök vizsgálata. Az EASA nagy sikernek tartja, hogy az első alelnök szintjén kezelik a „megfelelő szabályozás” kérdését. A „better regulation” szempontjairól az elmúlt évben - az ÖRT részvételével - bizottságokon átívelő „Communitiy of Practice” munkabizottság folytatott tárgyalássorozatot, és úgy tűnik, hogy az új bizottság sem változtat pozitív hozzáállásán.

A reklámszakmára vonatkozó szabályozás kérdéseiről zajló párbeszéd alelnöki szintre történő delegálása új lehetőségeket és feladatokat is jelent – fogalmaz Fazekas Ildikó, az ÖRT főtitkára, az EASA elnökségének tagja.

Az EU eddig is elismerte a nem hagyományos szabályozás eredményeit. Többször is pozitívan nyilatkoztak például az EU Pledge-ről, amelynek keretében az élelmiszeripari cégek azt vállalták, hogy 12 évesnél fiatalabb gyermekeknek nem hirdetik termékeiket (azok kivételével, amelyek megfelelnek bizonyos meghatározott táplálkozási kritériumoknak). Ennek következtében jelentősen visszaesett a gyermekeknek szóló médiában az élelmiszerreklámok aránya. Ugyancsak sikerként könyvelték el az alkoholipar vállalásait, amely szerint nem csak nem hirdetnek 18 éven aluliaknak, de nem is mutatnak 25 éven aluliakat a reklámokban, és nem készítenek olyan reklámot, amely elsődlegesen a fiatalkorúak számára vonzó elemeket tartalmaz.

Az önszabályozás e területeken elért eredményei, valamint az „olcsó állam” szándéka is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a szabályozási módszerek kérdése ilyen magas szintre került – tette hozzá Fazekas.