2011. március 23.

Kiiktatná a cenzúrát a BBC

A BBC Világszolgálata állítólag pénzt kapna Amerikától olyan technológiákra, amelyekkel kivédhetné a cenzúrázó államok akcióit.

A sajtó szerint elintézett ügy, az amerikai külügyminisztérium szerint viszont messze nincs megállapodás az amerikai kormány és a BBC Világszolgálat között arról, hogy a médiaóriás - állítólag több százezer dollárnyi - pénzt kapna olyan technológiához az USA-tól, amellyel keresztbe tehetne műsorai cenzúrázóinak.

A hírek szerint megállapodás készül az amerikai kormány és a BBC Világszolgálat között arról, hogy a médiaóriás több százezer dollárt kapna olyan technológiák beszerzésére az Egyesült Államoktól, amellyel keresztbe tehetne műsorai cenzúrázóinak.

A technológia lehetőséget adna, hogy a BBC szembe menjen a televíziós adásait és internetes szolgáltatásait ellehetetlenítő, elsősorban diktatórikus médiapolitikát folytató Iránnal, Kínával, de több közel-keleti és afrikai ország hasonló törekvéseivel is.

A BBC Világszolgálata számos, adásainak zömmel politikailag motívált zavarásáról, elhallgattatásáról tud, szerte a világon. Kína állítólag exportképes szakértőjévé vált az információáramlási szabadság korlátozásának, és eme korlátozásban egyre több követőre talál.

Az Itproportal.com értesülése szerint a cenzúrát ellehetetlenítő szoftverek kifejlesztéséről van szó, ilyen megállapodások viszont eddig még nem jöttek létre a médiavilágban. A pénzügyi segítségre nem utolsó sorban azért lenne szükség, mert a BBC éppen túlköltekezéseinek kárvallottja, adókat, műsorokat vág meg, mert a brit kormányzat 16 százalékkal csökkentette a támogatását.

A BBC World Service Trust a Zdnet.co.uk közlése szerint nem is közvetlen amerikai támogatást kérne, hanem nyílt versenytárgyaláson venne részt, amit az amerikai külügyminisztérium hirdetne meg és nem kizárt, hogy nem az amerikaiak lennének a projekt pénzügyi támogatói. Mindez májusban derül majd ki.

Halottak hete a Hajnaliban

7 órája

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora november első hetében mindenszentek ünnepére és a halottak napjára emlékezik. A zenei összeállításban az ünnephez illő dallamok szólalnak meg erdélyi vonósbandák előadásában.