2014. május 14.

″Kiiratkozhatunk″ a Google-ból

Az Európai Unió Bírósága rendkívüli jelentőségű, az adatvédelmi vitákat érintő határozatot hozott egy spanyol férfi ügyében. Kérdés, hogy hova vezet.

Az Európai Unió Bírósága rendkívüli jelentőségű, az adatvédelmi vitákat érintő határozatot hozott egy spanyol férfi ügyében. Kérdés, hogy mindez hova vezet.

Az Európai Unió Bíróságának határozata szerint jogunk van adataink törlését kérni a Google-tól, amennyiben ezek az adatok nem relevánsak vagy elavultak már - számolt be a BBC a sokak által korszakosnak tekintett ítéletről. Viviane Reding különös elégedettséggel fogadta a hírt, mivel úgy véli, az az európai adatvédelmi törekvések egyértelmű győzelmét jelzi. A Google- és jó eséllyel a többi keresőszolgáltatás - azonban nem boldog.

A határozat egy spanyol férfi beadványa nyomán született. Mario Costeja González 2010-ben a nevére rákeresve döbbent rá, hogy a találatok között szerepel a La Vanguardia egy 1998-as online cikke is, amely arról szól, hogy rendezetlen adósságai miatt elárverezték a házát. Mivel az adósságát már rég rendezte, nem szerette volna, ha az elavult információk tovább szerepelnének a neten. Mario Costeja González így a La Vanguardiához és a Google spanyol leányvállalatához fordult, s miközben a spanyol médiaszolgáltató beleegyezett az ügy rendezésébe, addig a Google cenzúrára hivatkozva megtagadta a kérést. A mostani határozat azonban elutasította ezt az érvelést.

Az arra való törekvés, hogy a keresők "elfelejtsenek minket", nem újkeletű. 2012-ben az Európai Bizottság már megfogalmazott egy javaslatot. Eszerint adott esetben töröltethetnénk a személyes adatainkat a keresőkből. Ugyanakkor ez a szál sem önmagában értelmezendő, része annak a nagyobb ívű és sok vitával tarkított folyamatnak, amely az Európai Unió adatvédelmi szabályozásának megújítása körül zajlik.

Miközben egyértelmű, hogy a megfelelő adatvédelem rendkívül fontos, kérdés, hogy életszerű-e arra kényszeríteni a keresőket, hogy hatalmas csapattal az egyedi kérelmeket bírálják el és teljesítsék azokat? Szintén izgalmas kérdés, hogy miként oszlik meg a felelősség az érzékeny (a jelen ügyben elavultnak mondott) adatok (digitális) nyilvánosságra jutása esetében felhasználó, tartalomtulajdonos és kereső között?

Az Átlátszón megjelent tanulságos cikk olvasható e témában itt: http://atlatszo.hu/2014/05/14/felejt-e-majd-az-internet-ha-az-eu-ugy-akarja/