2010. március 17.

Kijáratba léptek

A Sanoma eladja, az EMG pedig megveszi az Exit-et – olvasható a vásárló tulajdonosának közleménye a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Az econet.hu tőzsdei cég, ezért kellett publikálnia az ügyletet, amelynek keretében az Est Media Group Vagyonkezelő Kft. egy névtelenségben maradó hazai pénzügyi befektetővel karöltve veszi át az ingyenes programajánló kiadványt, amelynek domainjét, lapengedélyét és védjegyét is átveszi az új tulajdonos – ahogy a munkatársakat is.
Az ügylet heteken belül várható lezárulta után egy projektcég adja majd ki az újságot, amelyben egyötödös részesedése lesz az econet.hu-nak, a többi a tranzakció finanszírozására bevont pénzügyi befektetőé, amelyet jobb időkben kivásárol majd a a PestiEst, az EstLapok, a FidelioEst-et és a TimeOut Budapest-et megjelentető médiacég.
A halasztott teljes átvételnek nem törvényi akadálya van, hiszen a médiatörvény csak azt mondja ki, hogy „aki országos terjesztésű hetilapban - a műsorközlő hetilap kivételével - befolyásoló részesedéssel, kiadói, illetve alapítói joggal rendelkezik, országos - hálózatba kapcsolódás nélküli - műsorszórással terjesztett műsorszolgáltatóban nem szerezhet többségi tulajdont, és viszont”. Más kérdés, hogy a jogszabály az országos hetilapnak minősítést is eladott példányszámhoz köti – ez pedig egy ingyenesen terjesztett programajánló esetében eleve értelmezhetetlen.
A megoldás hátterében így feltehetőleg az econet.hu anyagi helyzete állhat; pár napja portálunk is beszámolt arról, hogy – szintén a BÉT honlapján közzétett tájékoztatás szerint - harmincötszörösére ugrott a részvénytársaság konszolidált vesztesége.
Ez – tegyük hozzá - nem volt nehéz a növelés: 2008-bsn minimális volt a mínusz. Akkor 19, míg most 681 milliós e tétel az IFRS nemzetközi számviteli szabvány szerint készült, konszolidált, nem auditált gyorsjelentés alapján, amely a végösszeget elsősorban az első negyedév 455,967 millió forintos veszteségének tulajdonítja, megjegyezve, hogy több egyszeri tétel – köztük a Neo FM országos kereskedelmi rádió november közepi elindításának költsége - is kedvezőtlen irányba alakította a mutatót. Tavaly az értékesítés nettó árbevétele 2,114 milliárd forint volt, ami 36 százalékos csökkenés 2008-hoz képest, míg az üzemi tevékenység eredménye a tavalyelőtti, 14,55 millió forintos nyereségből 786,8 milliós veszteségbe fordult.

Kódolatlan VIASAT 3 közel egy hónapon át

1 órája

Március 25. és április 22. között a VIASAT3 műsorait kódolatlanul érhetik el a nézők a MinDig TV több, mint 750 ezer felhasználóval rendelkező kínálatában és a mindiGO TV felületén is.