Több millió megtekintés, több százezer feliratkozó és követő: íme a Gemius Hungary tavaszi kutatásán alapuló összeállításunk a tíz legnépszerűbb és legkedveltebb hazai véleményvezérről.

A cikk eredetileg a Médiapiac májusi-júniusi számában jelent meg az influencer-melléklet részeként, amelynek további cikkeit itt találja.

1. DANCSÓ PÉTER

Már a VHS-korszakban is videózott, az első digitális felvételeit még saját honlapjára töltötte fel, amikor még nem volt YouTube. A videómegosztón filmkritikái a 2010-ben indult Videómánia révén váltak rendkívül népszerűvé. 2015-ben saját műsort kapott Nethuszár címen a Viasat6-on.

Kifejezetten kritikusan tekint ugyanakkor a lineáris tévékre, tavaly a 24.hu-nak azt nyilatkozta: „A televízió egy kiöregedőben lévő célközönséget szolgál. Az online tartalmak viszont, így az én videóim is, elsősorban a 30 alattiakhoz szólnak.” Ritkán nyilatkozik, de ha igen, a szerénység nem az erőssége.

2. SZIRMAI GERGELY

A Hollywood Hírügynökség (HH) YouTube-csatornával szerzett magának hírnevet, ahova filmelemzéseket készített, amelyekbe mindig belecsempészett valamilyen társadalmi üzenetet.

Azóta az AFK Légió utazócsatornát is ő működteti. Az utóbbi időben több kritika érte, mert rajongói szerint letért az eredeti útjáról, hiszen több reklámszerepet is elvállalt.

3. MARIS

Népszerűségét humoros életfelfogásának kö szönheti, amely visszaköszön a csatornáján. A feldolgozott témák alapján hívhatjuk őt „fiús csajnak”.

Youtube-os munkásságába más influencerek – mint például Csecse Attila – is besegítettek, de megkóstolt „furcsa amcsi kajákat”, volt lézerharcozni, és még gitározott is. Természetesen mindezt a rajongói „szeme láttára”.

4. VISZKOK FRUZSI

A legfelkapottabb beauty vloger Magyarországon, a márkák versenyt futnak azért, hogy kipróbálja a legújabb termékeiket. Nagyon fiatalon, gimnazistaként bloggal kezdte 2011-ben, majd elindította YouTube-csa - tornáját. Példaképé nek a mexikói szárma zású Dulce Candyt tartja, aki az egyik legismertebb beauty vloger 2,2 millió feliratkozóval.

A Marie Claire-nek nemrég azt mondta: „Egyszemélyes stáb vagyok: az operatőr, a hangosító, a vágó, a műsorvezető, mindent én csinálok.” Áttörést hozott számára egy, a nevét viselő beautycsomag, amelyet a Rossmann-nal együtt forgalmaz.

5. MAGYARÓSI CSABA

Újságíróból, szerkesztőből lett influencer, dolgozott az Indexnek, alapítója, szerzője az Appleblognak és az Egy nap a városban blognak, valamint az Attraktor című dokumentumsorozat társal kotója, műsorvezetője.

Alapvetően utazó-, gasztro- és próbavideókat készít. A magyar influencerek közül az ő csatornája a legrégebbi.

6. THEVR

A csatornát két gamer srác, Fábián István és Komzsik János működteti. Őket nemcsak nézni lehet játék közben – a Twitch nevű platformon élőben nyomják –, hanem tesztelnek, elemeznek is technikai újításokat.

Talán nekik van a legelkötelezettebb rajongótáboruk, Komzsik János nemrég azt mesélte: van olyan követőjük, aki rendszeresen pénzzel támogatja őket, amit tévé-előfizetési díjként fog fel, előfizetését ugyanis már lemondta, inkább a TheVR-t nézi.

7. BARNI.

Kommentelemző videókat és vlogbejelentkezéseket készít. Rendszeresen tölt fel gamertartalmakat is, egyik kedvenc játéka a házsártos szomszédokról mintázott Hello Neighbor.

Előfordult, hogy mialatt élőben streamelt, pénzt gyűjtött, az össze get pedig felajánlotta a Tappancs Állatvédő Alapítványnak.

8. HÉDINKE

Két évvel ezelőtt töltötte fel az első videóját, divatvloggerként vált ismerté. „Vastag bőr, kifogyhatatlan kreativitás, minőségre törekvés” – nyilatkozta, amikor arról kérdezték, mi kell ahhoz, hogy valaki népszerű influencerré váljon.

Kommunikációt és médiatudományt tanul, áprilisban pedig azzal lepte meg a követőit, hogy nemcsak szavazásra buzdított, de egy viszonylag hosszúnak számító, nyolcperces videóban még a pártokat is bemutatta.

9. PUZSÉR RÓBERT

Már bőven a YouTube- és Facebook-kultúra előtt is influencernek számított, csak akkor még publicistának, illetve műsorvezetőnek hívták ezen véleményformáló tevékenységet végzőket.

Karrierjét igazán a Csillag Születik című tehetségkutató dobta meg, ahol zsűritagként volt jelen. Több könyv, előadás, illetve a Szélsőközép blogportál is a nevéhez fűződik.

10. RADICS PETI

Hosszú haj, arcot eltakaró kendő, metál. Szinkronparódiákban utazik. Rendszerint monoton hangon – a rajongói szerint vicces szövegekkel – parodizál népszerű filmeket, sorozatokat.

A választásokat megelőzően parlamenti tudósításokat hangalámondott, és adott már vicces csajozási tanácsokat is.

 

Módszertan


  • A tízfős rangsort a Gemius Hungary állította össze a 2018. április 13-a és 23-a között a 10–40 éves hazai internetezők körében végzett felmérése alapján, amely reprezentatív a 10–40 év közötti lakosságra nem, kor és településtípus szerint. A pop-up kérdőívet kitöltő válaszadóktól azt kérték, nevezzék meg a három legkedveltebb magyar véleményformálójukat.
  • A Gemius támogatott kedveltségi indexe ugyanakkor úgy állt össze, hogy készítettek egy listát a leghíresebb véleményformálókról (korábbi kutatásaik és friss toplisták alapján), majd megkérdezték, hogy az így kialakult listán lévőket mennyire kedvelik egy 4-es skálán.

* A megtekintés- és a feliratokozószám mellett szereplő szám a Star Networknek a YouTube-adatokat feldolgozó top100-as listáján elért helyezést mutatja.

A Gemius Hungary tavaszi kutatása alapján összeállította: Béres Máté és M. László Ferenc

Béres Máté

 

Nézze meg Béres Máté teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.
M. László Ferenc

 

Nézze meg M. László Ferenc teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.