2010. február 09.

Kínában nem kell a foci

Akkorát esett a legutóbbi kenőpénz-botrány után Kínában a foci ázsiója, hogy nemrégiben egy válogatott meccset sem közvetített a televízió.

A gól nélküli döntetlennel zárult találkozón az ősi rivális Japán nemzeti tizenegyével mérkőzött a kínai csapat, csakhogy a kínai sporttévé-piac 85 százalékát birtokló CCTV5 (az állami televízió tematikus csatornája) a rangadó helyett inkább egy vetélkedőt tűzött műsorára.
Az élő adás mellett a híradó-tudósítás is elmaradt. Kínában eddig mintegy 20 játékost, klubvezetőt és menedzsert vettek őrizetbe az ország talál legnagyobb meccsmanipulálási ügyében.
Azóta két további mérkőzés osztályrésze volt teljes médiacsend.
Azon kevesek egyike volt az ügy Kínában, amelyek a legfelső vezetői szintet is elérték: január végén hallgatták ki először a nemzeti labdarúgó-szövetség elnökét és helyettesét az ügyben.
A kezdetben hallgató állami média nemrégiben újabb, most a sportigazgatásban indítandó korrupcióellenes harcról adott hírt. A Kínai Kommunista Párt központi lapja, a Zsenmin Zsipao pedig arról számolt be, hogy korábban „nyílt titok volt” a megvesztegetések ügye.
Egyes sportolóknak – néha dollár-tízezrekre rúgó summát kellett fizetniük azért, hogy bekerüljenek a nemzeti csapatba vagy az edzőtáborba menő keretbe. A „befektetés” azért érte meg a sportolóknak, mert a hírekbe kerülve olyan ismertségre tehettek szert, ami tetemes pénzt hozó reklám- és szponzorációs lehetőségekhez juttatta őket.
Nemzetközi megfigyelők arra hívták fel a figyelmet: Kínában annak ellenére nagy üzlet volt a focikorrupció, hogy az államot nemzetközileg nemigen jegyzik ebben a sportágban: legutóbb a 97. helyen állt a világranglistán a nemzeti válogatott.