Vajon mennyiben hasonlít vagy különbözik a magyar és a lengyel média világa, ha a fogyasztást vagy a piacszerkezetet vizsgáljuk? Az Erasmus+ program keretében az Observer/Médiapiac irodában vendégeskedő négy lengyel diák – Aleksandra, Kinga, Patrycja és Sylwia – jóvoltából betekintést nyerhetünk ebbe. Bónusz: hogyan látnak minket, magyarokat a lengyelek?

A Nielsen Közönségmérés adatai szerint az átlagos lengyel polgár naponta 4 órát és 29 percet töltött tévézéssel 2015-ben. Az egyes korcsoportok között – Magyarországhoz hasonlóan – jelentős különbség mutatkozik, viszont velünk ellentétben náluk minden korosztályban növekedett a televízió előtt töltött idő.

A Nielsen és a Havas Media adatai szerint jelenleg a közszolgálati TVP1 a legnézettebb adó, de 2016-ban az 1992-ben alapított Polsat vezette a listát. A TVN kereskedelmi csatorna 1997-ben lépett a piacra.

A Nemzeti Könyvtár felmérése szerint a megkérdezett lengyelek 48 százaléka nem olvas nyomtatott sajtót, legfeljebb tévéújságokat, vagy egy-egy cikket a bulvárlapokból. Ez elsősorban az 50 év feletti korosztályra és az alacsonyabb képzettségűekre igaz. A jelentősebb lapok olvasottsága a PBC (Lengyel Olvasottság-kutatás) alapján a következőképpen alakult:

A hírportálok versenyében az 1996-ban az Optimus cég által alapított, jelenleg a Grupa Onet.pl S.A. tulajdonában álló Onet.pl vezet. Második helyezett az ország elsőként alapított portálja, a wp.pl (Wirtualna Polska). Ők a híreken túl email-szolgáltatást, hostingot, keresőt, csevegőprogramokat is kínálnak, valamint jelentős a lengyel zeneszámokból összeállított ingyenes (és legális) könyvtáruk is. A 2000-ben alapított Interia szintén mintegy 130 szolgáltatást kínál.

A 2016 december-2017 január közötti időszakban a rádióadók hallgatottsága az alábbiak szerint alakult:

Az RMF FM az ország első kereskedelmi rádióadója, amely 1990 óta sugároz Krakkóból, és a német Bauer Verlagsgruppe tulajdonában áll. A Radio ZET az RMF FM után fél évvel kezdte meg a sugárzást, az első varsói kereskedelmi rádióként. A Jedynka közszolgálati csatorna 1926-ban indult.

Magyarok a lengyel médiában

A lengyel média az elmúlt időszakban leginkább a Magyar Nemzet és a Népszabadság körüli ügyeket közvetítette a magyar média szerkezetének átalakulása kapcsán. A kialakult kép szerint a magyar miniszterelnök és három üzlettársa megszerezte a független magyar sajtót. Ez a lengyel média egyes részeiben azért is keltett aggodalmakat, mert Jaroslaw Kaczynski előszeretettel követi Orbán Viktor lépéseit.

A lengyelek közül sokan néznek magyar televízióadókat nyelvtanulási céllal. Érdekesség, hogy az 1978-as Abigél minisorozat a lengyelek kedves emléke, 2012-ben a Facebookon kérték a TVP1 adót, hogy újra tűzze műsorra. Szintén népszerű volt a Jánosik című lengyel-szlovák-cseh-magyar koprodukcióban készült történelmi film, melyet Agnieszka Holland és Kasia Adamik rendezett.

Mindazonáltal a lengyelek úgy érzik, nem tudnak sokkal többet a magyarokról, mint a britekről vagy az amerikaiakról, annak ellenére, hogy viszonylag sokan felkeresik Budapestet, Egert vagy a Balatont. Meggyőződésük továbbá, hogy a történelmi barátság – és az 1920-ban Teleki Pál által a bolsevikek ellen nyújtott katonai segítség - ellenére a két nép nem érdeklődik aktívan egymás iránt, örömeinkkel és gondjainkkal magunkra vagyunk hagyva. Ezért is érdemes lenne több magyarnak felkeresnie Lengyelországot.Rádiós pályázatok

21 órája

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa véglegesítette a Budapest 98,0 MHz-es pályázati felhívást.