2017. december 19.

Kiselefántokra voltunk novemberben a legkíváncsibbak

A Ténygyár kutatást végzett azzal kapcsolatban, hogy mire kattintottak a legtöbbet az emberek a múlt hónapban.

„Olvasási szokásokkal foglalkozó elemzések sokasága alapján tudjuk, hogy a neten tájékozódók többsége leginkább saját nézeteit visszaigazoló forrásokat fogyaszt. Ilyen viszonyok között minden hírszolgáltató számára fontos kérdés, hogy minél nagyobb és sokfélébb közönséget érjen el. Ezért különösen érdekes, hogy a legnagyobb magyar híroldalak mekkora figyelmet és tevékenységet képesek kiváltani belőlünk, olvasókból. Vizsgálatunkban a 24.hu, a 444, a HVG, az Index, az NLCafé, az Origo és a Portfolio Facebook-oldalain 2017. november 1. és november 30. között zajló tevékenységet tekintettük át.” - olvasható a tenygyar.hu-n.

A legtöbb komment és kedvelés az Index alatt keletkezett, viszont a legtöbb megosztást a 24.hu könyvelhette el. Érdekesség, hogy amíg az Origo a szerkesztőségét illetően hasonló méretű, mint az előbb említett másik kettő, az általa kiválatott interakciók száma ezek 30-40 százaléka körül van. „Úgy tűnik, az Origo ma már messze nem képes elérni ugyanazt a figyelmet, mint egy évvel ezelőtt.” - teszik ehhez hozzá.

A 20 legtöbb interakciót kiváltó írás közül 8 híres színészekkel, zenészekkel, művekkel, 5 születésnapokkal, 2 pedig évfordulókkal foglalkozott. Az Index egyik cikke -amely kiselefántok születéséről szólt- érte el a legtöbb interakciót, összesen 5 295-öt.

„Természetesen egy Facebook-oldal adott időszakának összes interakcióját nem a tartalmak minősége, hanem az adott oldal követőinek száma is befolyásolja. Annak érdekében, hogy ezt a hatást kiküszöböljük, összevetettük a vizsgált időszakban keletkező összes interakció számát az egyes oldalak like-jainak számával. A fenti mutató, így kifejezi, hogy az egyes website-ok (szerkesztőségek) milyen hatékonysággal aknázzák ki meglévő követőik számát.

Mint látjuk, miközben az egyes oldalakon meglévő kedvelők száma fontos tényező, nem az egyetlen. Az interakciók számának növelése tartalmi szempontokból igazán fontos: egy hír első megírója, a legtöbb interakciót – lájkolást, megosztást vagy kommentelést – kiváltó fogalmazás láthatóan jelentős különbségeket képes eredményezni a havi interakcióban függetlenül az oldal méreteitől. Ahogy pedig az Origo esetén látjuk, az összefüggés visszafelé is igaz lehet.” - zárul a cikk.

Hamarosan Debrecenben is elindul a Taxify

10 órája

Már toborozza a sofőröket a Taxify és pár héten belül indul a szolgáltatás tesztüzeme Debrecenben - olvasható a lapunknak elküldött közleményben.