2011. május 10.

Kiss Ádám, Fluor Tomi, Király L. Norbi a Facebook top celebjei

A Fészbuker top25-ös listáján a Facebook legbefolyásosabb celebjei szerepelnek. A tudatos tartalomépítésen túl fontos a képernyős/rádiós jelenlét is.

Top25-ös listát állított össze a Fészbuker a celebek közösségi média-befolyásáról. A kutatás szerint az újmédia sztárjainak is elengedhetetlen a folyamatos képernyős vagy rádiós jelenlét, de az is egyre fontosabb, hogy közösségi tartalmaikat tudatosan építsék. Az első három helyen Kiss Ádám humorista, Fluor Tomi és Király L. Norbert énekesek végeztek.

A Fészbuker.hu arra volt kíváncsi, hogy mely magyar celebek a legbefolyásosabbak a közösségi médiában. A sztárok rajongótáborának méretét és aktivitását vizsgálták az online közösségi felületeken. Legnagyobb súllyal a Facebookot vették alapul, de figyelték a Twitter és más csatornák használatát is. A legfontosabb tanulság talán az, hogy fontos a közösségi média ereje, de a hagyományos média biztosította országos jelenlét nélkül nem lehet egyelőre az élre kerülni.

Az látható ugyanis, hogy a közösségi médiában az RTL Klubon rendszeresen szereplő sztárok a legbefolyásosabbak. Közülük is a Showder Klub standup arcai, az X-Faktor sztárjai és a Való Világ szereplői rendelkeznek a legnagyobb és legaktívabb rajongótáborral. Kiss Ádám humorista végzett az első helyen negyedmilliós Facebook rajongótáborával, ő csak a Facebookon aktív. A második helyen a YouTube sztárból országos celebbé avanzsált Fluor Tomi futott be, míg a bronzérmet Király "Like" Norbi, az X-Faktor énekese szerezte meg. A TV2-t két Megasztár, Tolvai Renáta tizennyolcadikként, Kállay-Saunders András huszonkettedikként, a Rádió1-et pedig Cooky tizenharmadik helyezettként képviseli a listán.

A Fészbuker szerint a listára került sztárok közösségi média aktivitása nagyon kiegyensúlyozatlan képet mutat. Sokan óriási Facebook rajongótáboruknak köszönhetik sikerüket, és csak néhányan, főként a legfiatalabbak használják ki az új felületek nyújtotta teljes repertoárt. Bár a Facebook kiemelt szerepe rövid távon feltehetőleg nem változik, de az látszik, hogy a celebek kénytelenek lesznek egyre több csatornát használni, ha tartani akarják a lépést az újonnan érkezőkkel.

Egyre több a példa arra is, hogy az országos média az újmédia sztárjai közül válogat szereplőket. Fluor Tomi például YouTube sikerei után emelkedett országosan látható celebbé, és az ötödik helyezett Éder Krisztián SP is sokat köszönhet a több csatornán, folyamatosan épített online rajongótáborának.

A közösségi médiára jellemző nagyobb arányú és aktívabb női jelenléttel magyarázható valószínűleg, hogy a befolyásos celebek nagy része a hölgyek figyelmének köszönheti sikereit. A 25-ös listán található 18 férfi celeb egy része a hölgyek kedvence, de a 7 női sztár is nagyrészt "csajos" párbeszédeket generál. Rubint Réka a 12., Dukai Regina pedig 14. helyzett, ők jó példái e jelenségnek.

A teljes lista elérhető a csatolt dokumentumban!

Kapcsolódó dokumentumok

Szombaton kezdődik A Dal 2020

2 órája

Tíz produkció látható A Dal 2020 szombati első műsorában. A sorozat három válogatójából harmincból összesen tizennyolc dal jut a két elődöntőbe, ezekből nyolc előadó kerül a március 7-i döntőbe - írja az MTI.