2013. március 05.

Klubrádió: a bíróság hatályon kívül helyezte a médiahatóság legutóbbi határozatát

A bíróság új eljárásra kötelezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot (NMHH).

A bíróság új eljárásra kötelezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot (NMHH).

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kedden hatályon kívül helyezte az NMHH Médiatanácsának azon határozatát, amelyet tavaly decemberben hozott a testület a Klubrádió által használt, fővárosi 95,3 MHz-es frekvencia pályázatával kapcsolatban. A bíróság új eljárásra kötelezte a hatóságot - írja az MTI.

A Médiatanács decemberben visszavonta azt a korábbi határozatát, amely szerint eredményesen zárult a pályázat, a Klubrádió ezt támadta meg. Az ítélet ellen már nem lehet fellebbezni. A bíróság az indoklásában kifogásolta, hogy a Médiatanács még nem hozott egyértelmű döntést a pályázati eljárás végeredményéről.

A Klubrádió a frekvenciát 2011 februárja óta használja folyamatosan megújított, hatvannapos engedéllyel, azóta, hogy tartós használati jogosultsága lejárt. A hatóság 2011 júliusában pályáztatta meg a hullámsávot, és még abban az évben az Autórádiót hirdette nyertesnek, a Klubrádió a pályázati eljárást a második legjobb eredménnyel zárta.

A Klubrádió a döntést megtámadta, ennek eredményeként a Fővárosi Ítélőtábla tavaly márciusban az Autórádió pályázatának alaki érvénytelensége miatt a nyertes tekintetében hatályon kívül helyezte a pályázatot lezáró határozatot, és új eljárásra kötelezte a hatóságot. A döntés többi elemét azonban – például azt, amelyik kimondta az eljárás érvényességét – hatályban hagyta.

Később a hatóság a bírósági ítéletben foglaltakra tekintettel, alaki érvénytelenség miatt a Klubrádiót és az összes többi pályázót is kizárta az eljárásból. A rádió ezt a döntést is megtámadta, azóta több bírósági döntés is született az ügyben. A vita a rádió és a hatóság között arról folyik, hogy alakilag érvénytelen-e a Klubrádió beadványa amiatt, hogy azon az üres oldalak nincsenek cégszerűen aláírva. A hatóság által ellentmondásosnak ítélt bírósági határozatok miatt a Médiatanács az ügyészséghez fordult, amely - a tanács tájékoztatása szerint - lehetőséget látott a döntés visszavonására. Ez tavaly decemberben meg is történt.

A bíróság erről a határozatról február 18-án folytatta le az eljárást, azonban ítéletet csak hétfőn hirdetett. Ennek indoklásában kimondta, hogy a Médiatanács továbbra sem tett eleget a Fővárosi Ítélőtábla tavaly márciusi ítéletében foglalt iránymutatásnak, mivel nem hozott a médiatörvénynek megfelelően a pályázati eljárást befejező érdemi döntést, nem döntött egyértelműen a pályázati eljárás végeredményéről.

A médiatanácsnak a bíróság szerint arra sem lett volna lehetősége, hogy visszavonja korábbi határozatát a pályázat érvényességéről, tekintettel a korábbi bírósági döntésre és arra, hogy első, érdemi határozatát egyszer már módosította. Az indoklás szerint az olyan hatósági gyakorlat, amely a döntés szorosan összefüggő rendelkezéseit külön-külön vizsgálná, a hatóság saját hatáskörben történő hivatalbóli döntés-felülvizsgálati jogosultságát parttalanná tenné. A bíróság a Klubrádió érveléséből részben alaposnak tartotta azt is, hogy a hatóság ilyen eljárása már egyes alaptörvényi rendelkezések sérelmére is vezethet - írja az MTI.

Győztest kell hirdetni a budapesti 95,3 MHz-es körzeti rádiós frekvencia pályázatán, méghozzá az egyedüliként versenyben maradó Klubrádiót -  értékelte a hírügynökség beszámolója szerint a csatorna vezetése a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság keddi ítéletét. Arató András vezérigazgató  újságíróknak azt mondta: a Klubrádió nemcsak másodikként végzett a még 2011-ben kiírt pályázaton, de immár egyedüliként áll versenyben, mivel a többi pályázót vagy a bíróság zárta ki, vagy a médiahatóság.

A vezérigazgató szerint a Klubrádió nyertessé nyilvánításának kötelezettsége már az ügyben hozott első, 2012. márciusi bírósági döntésből is következett. Hozzátette: a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa azonban ezt nem hajtotta végre, hanem a pályázat üres hátoldalain hiányolta a rádió cégszerű aláírását. Arató András közölte azt is: olyan megoldást várna a médiatanácstól, amely a többi budapesti, nem zenei rádióhoz hasonlóan ingyenes frekvenciahasználatot biztosít a Klubrádiónak.

Stock Richárd, a rádió jogi képviselője hangsúlyozta: a döntés értelmében a pályázat továbbra is érvényes, a bíróság pedig most arra kötelezte a médiatanácsot, hogy hirdessen nyertest. Hozzátette: a keddi ítélet az ügyben hozott eddigi bírósági döntéseken túl ment abban a tekintetben, hogy kimondta, az alaptörvényt is sérti az az állapot, amelyben jelenleg a rádió van. Egy, a sajtó sokszínűségének fontosságát valló országban ugyanis nem lehet megtenni egy rádióval, hogy nem jut hozzá ahhoz a frekvenciához, amelyet tartalmi értelemben megnyert - fűzte hozzá.