2010. április 22.

Klubrádió: senki hullámhosszát nem vettük el

Egy üresen álló frekvenciát nyert el a Klubrádió, senki műsorszolgáltatási jogosultságát nem vették el – hangoztatta portálunknak az adó tulajdonosa.

Arató András azt közölte: részletekről a koncessziós szerződés heteken belül várható aláírásáig nem kíván nyilatkozni, nehogy a tender valamelyik formai követelményét megsértse. Annyit elárult, a mostani műsorfolyamhoz „nagyon hasonló” produkcióra készülnek a 92,9 MHz-es fővárosi sávban.
Arra a kérdésre, hogy nem volna-e érdemesebb megtartaniuk mostani hullámsávjukat, Arató András azt mondta: „a folyamatosságnak vannak tagadhatatlan előnyei”. 2011-ben azonban véget ér jogosultságuk, de az ORTT a törvényben előírt 14 hónappal korábban nem írta ki a pályázatot.
A médiahatóság szerdai döntése alapján a Klubrádió nyerte el az utolsó szabad fővárosi frekvenciát. Második a korábban kiszemelt győztesként emlegetett induló, a Magyar katolikus Rádió lett. Testületi forrásból származó értesülésünk szerint egyetlen ponttal maradt le a derbiben az ezüstérmes. Pedig ez az adó tényleg arra használta volna a frekvenciát, amire első sorban meghirdették: vételminőségének javítására. Merthogy ők a drágább, ugyanakkor rosszabb hangminőséget kínáló középhullámon sugározzák be jelenleg a főváros körzetét.
Ennek ellenére – mint arról már írtunk - könnyen meglehet, hogy mégis az egyházi hátterű médium szól hamarosan ezen a frekvencián. A Klub számára ugyanis az volna a legésszerűbb megoldás, ha nem költözne át a 92,9-re, hanem maradna saját, 95,3 MHz-es sávján. Ehhez viszont meg kell nyernie az arra kiírandó pályázatot is. Akkor – mint az egyik testületi tag mondta – „a füttyös helyet cserél a dalossal”, és kész.
Hatan szálltak versenybe az utolsó szabad fővárosi rádiós frekvenciáért február elején. A Klubrádió Zrt., a Magyar Katolikus Rádió Zrt. és a Televagyok Kft. által beadottakban nem talált semmi kivetnivalót az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), míg az Entercorp Kft.-t és a Médiacom-Invest Hungary Kft.-t hiánypótlásra, a Nature TV Kft-t emellett felvilágosítás adására is kérte.
Mint arról portálunk korábban írt már: a 92,9 pályázata eléggé személyre szabott. Elsősorban a főváros vételkörzetében középhullámon sugárzó adóknak szánják, vételminőség-javításra; ez a személyleírás megfelel a Magyar Katolikus Rádió paramétereinek. Érdekes szereplője ennek a versenyfutásnak a Nature TV Magyarország Kft., amelynek címe megegyezik a Rádió1-ével.
Tirts Tamás, a médiahatóság Kínában tartózkodó KDNP-delegáltja máris jelezte: szerinte ügyrendet sértő volt, hogy a testület figyelmen kívül hagyta szabályszerűen benyújtott napolást kérelmét. Emiatt a döntés felülvizsgálatát kezdeményezi az ORTT következő tanácskozásán. Az őt delegáló párt máris jelezte, hogy bíróságon támadja meg a határozatot.

Cseppben az élet

4 órája

Lebilincselő sorozat készült a Béres Csepp feltalálójáról.