2011. október 25.

Kockázati tényező a közösségi média

Egy európai szervezet felmérése szerint a véletlen vagy rosszindulatból következő IT kockázatokkal egy szinten emlegetik a web 2.0-t.

Egy európai szervezet felmérése szerint a véletlen vagy rosszindulatból következő IT kockázatokkal egy szinten emlegetik a web 2.0-t a kockázatkezeléssel foglalkozó vállalati szakértők. A FERMA alelnöke szerint jobban kell vigyázni a versenyelőnyt és profitot hozó információkra, mint régen, mivel sokkal nyitottabb lett a környezet. A nagyobb óvatosságon túl azonban fel kell ismerni, hogy mennyi új lehetőség nyílt meg a kapcsolattartásra.

A közösségi média és az abból eredő adatvédelmi és egyéb kockázatok nem elhanyagolható veszélyeket hordoznak az európai vállalkozások számára, derül ki a kockázatkezeléssel foglalkozó szakértőket tömörítő szervezet, a FERMA és egy hasonló területtel foglalkozó intézet, az IRM kutatásából. A 186 kockázatkezeléssel foglalkozó szakember megkérdezésére épülő kutatásból kiderül: a közösségi média ott van a három legnagyobb cyber kockázati tényező között

Ha az üzletre gyakorolt általános hatásokat tekintjük, 50% említette meg, hogy a közösségi médiás ballépések akár anyagi károkat is okozhatnak, míg 20% a bizalmas információk ilyentén módon való kiszivárgásától tart. Ezzel a web 2.0 egy szinten szerepel a véletlen hibákból eredő IT-kockázatokkal, a vásárlói adatok ellopásával és a rosszhiszemű, szándékos IT-támadásokkal.

Valamelyest más a sorrend, ha nem az üzletről általában, hanem a válaszadók saját cégéről kell véleményt mondani. Ebben az esetben a megkérdezettek több mint fele a véletlen hibákból eredő IT-kockázatokat jelölte meg, melyet 43 százalékkal a vásárlói adatok ellopása követett. A közösségi média ugyanakkor itt is elől szerepelt a maga 42 százalékával. 21% pedig a bizalmas információk web 2.0-s kiszivárgása miatt aggódott.

Érdekes, hogy miközben a vállalati kockázatok minimalizálásáért felelő munkatársak négyötöde foglalkozik munkakörében a cyber kockázatokkal, addig a jogi osztályok és a titkárságok esetében ez az arány csak 20%, a PR-eseknek csak 14, a befektetői kapcsolatok felelőseinek pedig csak 4 százaléka bajlódik ezzel a kérdéskörrel.

Alacsony az arány a HR-esek körében is, mindössze 6%. Így aztán a munkavállalókat sem ösztönzik olyan nagyon erősen a közösségi média tudatos kezelésére. Miközben a cégek 65 százalékának van írott szabályzata a közösségi média használatára vonatkozóan, mindössze 14 százaléknál zajlik hasonló policy implementálása.

"A web 2.0-s eszközök rengeteg kockázatot jelentenek számunkra. Vigyáznunk kell a valóban értékes információkra, arra az információra, amiből pénzt csinálnuk, arra az információra, amiből versenyelőnyt tudunk kovácsolni. Sokkal nagyobb védelemre van szükség, mert manapság sokkal nyitottabb a környezet" - mondta el Michel Dennery, a FERMA alelnöke a szervezet stockholmi konferenciáján.

"Eközben viszont az új eszközök egy sor új lehetőséget is magukban hordoznak a nagyobb információmegosztási lehetőségek révén. Eszközei lehetnek a beszállítói, a részvényesi és az egyéb érintetti csoportokkal folytatott kommunikációnak. A vállalkozásoknak viszont meg kell tanulniuk, hogyan élhetnek és működhetnek az új környezetben, ahol az információ rögtön mindenhol elérhető, ahol a szakmai és a magánélet összemosódik, ahol az autoritás megbillen" - tette hozzá.

Elindult a köztárssági elnök podcastje

14 órája

Áder János talán az egyetlen köztársasági elnök, aki podcastet indított. A téma, amellyel már az első beszélgetés alkalmával foglalkozott, mindannyiunk közös jövőjéről szólt.