2012. január 19.

Kodak: szabadalmi per a HTC és az Apple ellen

Szabadalombitorlásért perli a HTC-t és az Apple-t az egyébként túléléséért küzdő, 131 éves múltra visszatekintő Eastman Kodak cég.

Szabadalombitorlásért perli a HTC-t és az Apple-t az egyébként túlélésért küzdő, 131 éves múltra visszatekintő Eastman Kodak cég.

A Kodak azt állítja, hogy az Apple és a HTC egyes okostelefonjai és táblagépei engedély nélkül használják a saját digitális képalkotási technológiáját, a cég ezért panaszt nyújtott be az illetékes amerikai hatóságnál és egy New York-i bíróságon.

A Kodak a keresetben azt írja, hogy néhány iPhone, iPad és iPod, valamint a HTC egyes készülékei a Kodak képtovábbító szabadalmait sértik meg. Olyan megoldásokról van szó, amelyek lehetővé teszik, hogy a különböző fényképeket automatikusan el lehessen juttatni egy kameráról egy szolgáltatóhoz, vagy például e-mailben meg lehessen osztani azokat.

A főleg fényképezőgépeiről ismert cég emellett a HTC-t azzal is vádolja, hogy okostelefonjai a fényképek előképének (preview) megtekintéséhez használt módszerrel is szabadalmat bitorolnak, csakúgy, mint az Apple, amely ellen már folyamatban van egy ezzel kapcsolatos eljárás.

A Kodak állítólag számtalanszor próbálkozott megegyezésre jutni az ügyben a HTC-vel és az Apple-lel is, ám ez meghiúsult - legalábbis a Kodak állítása szerint. A cégnél ugyanakkor hozzátették, nem céljuk, hogy betiltassák az Apple vagy a HTC termékeit, csak szeretnének "fair kompenzációt" kapni a szabadalmaik engedély nélküli felhasználásáért.

A HTC szóvivője egyébként egyelőre nem kívánta kommentálni a hírt, mondván, először szeretné látni a Kodak panaszbeadványát. Az Apple pedig még ennyit sem reagált az újságírói megkeresésekre.

Tűzoltás a Kodaknál?

Az 1881-ben alapított Kodak határozott fellépésének hátterében egyébként valószínűleg az áll, hogy a társaság a hírek szerint meglehetősen súlyos pénzügyi nehézségekkel küszdködik, és "itt már a lét a tét". A társaságnak közel 1 milliárd amerikai dollárnyi friss tőkeinjekcióra lenne szüksége, hogy elkerülje az elemzők által egyre gyakrabban emlegetett pénzügyi csődöt. A csőd elkerülését többek között a szabadalmi portfóliójuk eladásától lehet remélni.

Pedig egy ikonikus, a médiatörténet tankönyvekből is ismert cégről van szó, amit még 1881-ben alapított George Eastman feltaláló és Henry Strong befektető. (A cég teljes történetét lásd a Wikipedia kapcsolódó cikkelyében.) Az évtizedeken át fő bevételi forrásukat jelentő filmszalagokra azonban már csak nagyon ritkán van szükség, a digitális fényképezőgépek és a nyomtatók piacára pedig hiába próbáltak betörni. A cég legnagyobb értéke ma a szabadalmi portfóliója. Már csak az a kérdés, hogy ez elég lesz-e e túléléséhez.

Érdeklik a szabadalmi háborúk? Olvassa el korábbi interjúnkat a témáról!

 

UPDATE: Cikkünk közzététele után érkezett a hír: a Kodak csődvédelmet kért maga ellen.