2010. november 07.

Köldököt néz a brit sajtó

Drámaian csökkent a külföldi témák iránti érdeklődés a brit sajtóban – állapította meg egy most publikált kutatás.

Drámaian csökkent a külföldi témák iránti érdeklődés a brit sajtóban – állapította meg egy most publikált kutatás.

A jelenség nem újsütetű; legalább harminc éve tart ez a folyamat – állítja a Media Standards Trust, amelynek stábja a Guardian, a Daily Telegraph,a Daily Mail és a Daily Mirror címlapjait hasonlította össze. 1979, 1989, 1999 és 2009 márciusának első hetét vizsgálták. Arra jutottak, hogy kétötödével kevesebb a külföldi sztori ezekben a lapokban, mint három évtizeddel korábban. Akkor még minden ötödik, most jó, ha minden nyolcadik beszámoló tartozik ebbe a körbe.

A legdrámaibban a Daily Telegraph-nál esett vissza a külföldi sztorik száma, a hetvenes évek végén még 225, tavaly már csak 120 volt a vizsgált időszakban, míg a Guardian 175-ről 125-re rontott. A Daily Mirror és a Daily Mail akkor 50-50, most 30-30 külhoni történettel lepte meg olvasóit.

Ennél is brutálisabb a határon túli sztorik visszaszorulása, ha egy kicsit a címlap mögé nézünk. Az első tíz oldal tanulmányozása már 80 százalékos visszaesést mutat; három évtizede még 441, tavaly már csak 86 külföldi hírt be ebbe a tagozatba. Ennek egyik okát abban látják, hogy mind kevesebb külföldi tudósítót tartanak a brit lapok. Noha épp a Financial Times és az Economist példája mutatja, hogy mekkora hozadáka lehet egy ilyen hálózatnak.