2010. szeptember 17.

Korán-égetés – médiahack?

Megosztotta az amerikai médiaipart a szeptember 11-i Korán-égetős történet. A sztori valóban megér egy röpke diszkussziót.

Megosztotta az amerikai médiaipart a szeptember 11-i Korán-égetős történet. A sztori valóban megér némi diszkussziót: egy aprócska fundamentalista keresztény közösséget varázsolt napokra a hírek és a címlapok legirigyeltebb hírpozícióiba az ötlet, hogy vezetőjük eléget kétszáz példányt az iszlám szent könyvéből. De az is hír lett, amikor vezetőjük végül visszakozott.

A konzervatív szócsőnek tartott Fox News jó előre bejelentette: nem foglalkozik az eseménnyel, ha mégis alágyújtanak a Korán-halomnak. Ennél visszafogottabb volt az Associated Press (AP): ők csak a képek közléséről mondtak le jó előre. Nem tudni, melyikük tartotta jelentéktelennek, melyikük visszásnak a kalandot, s ki volt az, aki inkább Hillary Rodham Clinton külügyminiszter tanácsát fogadta meg. Az amerikai diplomácia vezetője ugyanis napokkal a tervezett demonstráció előtt távolságtartásra kérte a médiát. Pontosabban arról beszélt: reméli, hogy – úgymond patriotizmusból – nem tudósítanak a lángoló vallási iratokról.

Akadt, aki szerint az iszlám témájával szinte minden eladható az Egyesült Államokban – egyik példájuk a 2001-es terrortámadás által lerombolt egykori World Trade Center helyének közelébe megálmodott muzulmán vallási központ volt. Ezen sz ügyön is hosszan rágódott (nem mindig a lehető legobjektívabb módon) az amerikai média. Olyannyira, hogy ezzel egy ilyen, aprócska akció is a reflektorfénybe léphetett. Merthogy – szól az egyik érvelés – ha nincsen a sajtó, amely felkapja a sztorit, a Korán-égetés nem lett volna több elfeledett, saját gyártású kisfilmnél valamelyik videófeltöltő portál egyik elfelejtett bugyrában.

A Washington Post egyik neves munkatársa elgondolkodtatónak nevezte, hogy mennyire bő lére eresztett anyagok jelentek meg egy olyan sztoriról, mely egyébként akár veszélyes fordulatot is vehetett volna. Howard Kurtz szerint takarózhat a média azzal, hogy csupán a kötelességét teljesíti, amikor egy ilyen történetről beszámol, ugyanakkor meglehetősen gyors tempóban sikerült nemzetközi botránnyá változtatni egy alaphangon nem különösebben fajsúlyos ügyet.

Jön a Better Call Saul 4. évada

17 perce

Az AMC egyik legnépszerűbb saját gyártású sorozata, a „Better Call Saul” 4. évada szeptember 27-én, csütörtökön 23:45-kor debütál a csatornán.