2014. január 31.

Korhatáros lesz a hamburger reklám

Bővül a ″felelős hirdetők″ köre: a Bonbonetti, a FrieslandCampina, a Burger King és a McDonald’s csatlakozott az önkorlátozó reklámozók csoportjához.

Újabb négy nagyvállalat csatlakozott a hazai EU Vállalás aláíróihoz: a Bonbonetti, a Burger King, a FrieslandCampina, és a McDonald’s sem hirdeti a nem gyerekek étkezési igényeire szabott élelmiszereit TV csatornák olyan műsorsávjaiban, ahol a közönség legalább 35%-a 12 évesnél fiatalabb gyermekek.

Egy friss kutatás szerint 2005 óta 83%-kal csökkent az ilyen szempontból nem megfelelő műsoridőben elhelyezett tévéreklámok száma az EU-ban. Arányuk itthon is minimális, tavaly a tévés reklámelhelyezés hazai gyakorlata 97,8%-ban megfelelt az EU Vállalásnak.

2012 decemberében az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT) és a Magyar Márkaszövetség (MM) kezdeményezésére a Coca-Cola, a Danone, a Ferrero, az Intersnack, a Mondelez, a Mars, a Nestlé, és az Unilever vezetői írták alá el az EU Vállalás magyar változatát. Arra vállaltak önkéntesen kötelezettséget, hogy nem hirdetik termékeiket TV csatornákon 12 évesnél fiatalabb gyermekeknek, azon termékek kivételével, amelyek eleget tesznek bizonyos meghatározott táplálkozási kritériumoknak. Vállalásuk a harmadik félen keresztül megvalósított internetes hirdetési tevékenységre, és a társaságok saját weboldalain folytatott élelmiszer- és italmarketingre is vonatkozik.

Most, 2014 januárjában Karas Monika, a médiahatóság elnökének jelenlétében további négy vállalat kötelezte el magát az önkéntes vállalás mellett: a Bonbonetti, a FrieslandCampina, a Burger King és a McDonald’s. „2012-ben azért hoztuk létre az EU Vállalás magyar tagozatát, hogy a csatlakozók példájával ösztönözzük az iparág képviselőit a felelős hirdetői magatartásra. Platformunk nyitott a bővülésre, örömmel üdvözöljük az új tagokat” – mondta Fekete Zoltán, a MM főtitkára.

„Fontos, hogy ma a reklámok világában és a reklámozó cégek identitásában is mind nagyobb szerepet kapjon az ifjúság védelmét szolgáló önszabályozás és az önkorlátozás felelőssége” - emelte ki beszédében Karas Monika, az NMHH elnöke. A gyermekek bizonyos életszakaszokban különösen fogékonnyá válnak a külső mintakövetésre. A mi felelősségünk az, hogy milyen mintákkal találkoznak, és ez a felelősség senki másra át nem hárítható.

A kezdeményező ÖRT főtitkára, Fazekas Ildikó egy friss kutatás alapján mutatta be az iparági kezdeményezés elmúlt nyolc évének eredményeit. Az Accenture 2013-as felmérése 2005 első negyedévének televíziós reklámsugárzásait vetette össze 2013 első negyedévének hasonló metszetével. A mintául választott hat EU-tagállam (Franciaország, Németország, Magyarország, Lengyelország, Portugália, Spanyolország) gyermekeknek szóló tévéműsoraiban az elmúlt nyolc évben a gyermekek kitettsége a nem kifejezetten az ő igényeikre szabott élelmiszerek reklámjainak átlagosan 83%-kal csökkent. Ha nem csak a gyermekműsorokat, hanem minden műsort tekintetbe veszünk, ilyen tévéreklámokból átlagosan 44%-kal kevesebbet sugároztak.

A hat ország gyermekei közül a 2005-ös vizsgálatban a magyarokat érte a legkevesebb nem kívánt reklámimpulzus. Azóta a legradikálisabb csökkenést a magas értékekről induló német, francia és portugál televíziós piacon mérték (96-97%-ot), de a harmadik legkevesebb nem nekik szóló élelmiszerreklámot tavaly is a magyar gyerekek látták. A hat országban összességében a televíziós hirdetések elhelyezése szinte teljesen megfelelt az EU Vállalásnak, a megfelelés százalékos értéke szűk sávban szóródott, a német és francia 99,8%-os és a magyar 97,8%-os érték között.

A helyi önszabályozó szervezetek külön monitoring keretében vizsgálják a vállalatok online kommunikációjának megfelelőségét. A cégek tulajdonában lévő monitorozott weboldalak 95%-a már 2012-ben összhangban volt a Vállalással. A 2013-as online felmérésbe már több mint másfélszer annyi, összesen 343 weboldalt vontak be, vállalatonként jellemzően egynél többet, s a vizsgálat kiterjedt a termékpromóciók webes megjelenítésére, különösen olyan termékekére, amelyek vonzóak lehetnek a gyermekek számára. Az eredmények EU-szintű értékelése még zajlik.

A Vállalás harmadik pillére a vállalati élelmiszerkommunikáció iskolai jelenlétét illeti. Ezt a megfelelést a vizsgálatok 2012-ben 98% felettinek mérték az Európai Unióban. A hazai jogi helyzet egyértelmű feltételeket teremt, alapfokú oktatási intézményekben semmilyen élelmiszer marketingje nem megengedett.

Rádiós pályázatok

17 órája

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa véglegesítette a Budapest 98,0 MHz-es pályázati felhívást.