2014. július 18.

Korlátozná az EU az appon belül vásárlásokat

Közös állásfoglalást küldtek az Apple-nek, a Google-nek és az Európai Interaktív Szoftver Szövetségnek az Európai Unió és annak tagállamai.

Közös állásfoglalást küldtek az Apple-nek, a Google-nek és az Európai Interaktív Szoftver Szövetségnek az Európai Unió és annak tagállamai.

A közlemény tanúsága szerint az EU és a tagállamok azt kérik a világ legnagyobb appboltjait üzemeltető cégektől és a szövetségtől, hogy az ingyenesként hirdetett appok ne vezessék félre a fogyasztókat a valós költségeket illetően, a játékok pedig ne tartalmazzanak olyan közvetlen felszólítást, amely arra buzdíthat gyermekeket, hogy vásároljanak a játékban, vagy szüleiket vegyék rá erre.

Az állásfoglalás értelmében a fogyasztókat megfelelően tájékoztatni kellene a vásárlások fizetési feltételeiről, és kimondott hozzájárulásuk nélkül, az alapértelmezett beállításokon keresztül nem szabadna tőlük pénzt levonni. A kereskedőknek emellett egy e-mail címet is biztosítaniuk kellene, amelyen keresztül a fogyasztók felvehetik velük a kapcsolatot, ha kérdésük vagy panaszuk van.

„A bizottság nagyon is támogatja az app-iparágat. Az appon belüli vásárlás legitim üzleti modell, ám kulcsfontosságú, hogy a fejlesztők értsék és tiszteletben tartsák az uniós jogot, mikor új üzleti modellt dolgoznak ki" - húzta alá a közlemény tanúsága szerint a digitális területért felelős biztos, Neelie Kroes.

A bizottság közölte: a Google jelezte, hogy változásokat tervez, amelyekkel szeptember végére készül el. Ezek között szerepel majd, hogy az "ingyenes" szót nem lehet majd használni olyan alkalmazásoknál, amelyek appon belüli vásárlást tartalmaznak, továbbá átdolgozzák a fejlesztőknek szánt iránymutatást annak érdekében, hogy ne buzdítsanak közvetlenül vásárlásra. Emellett az applikációkon belüli vásárlás esetében az lesz az alapbeállítás, hogy minden egyes tranzakciót külön jóvá kell majd hagynia a felhasználónak.

Sajnálatának ad hangot ugyanakkor a bizottság, hogy az Apple javaslatot tett ugyan arra, hogy orvosolja a jelzett problémákat, konkrét intézkedéseket mégsem közölt, ahogy azt sem, legkésőbb meddig tervezi rendezni az problémákat.

(Forrás: MTI)

Raktárkoncertek a mindiGO TV-n

4 órája

Szeptember 21-től fesztiválzenekarok, rock legendák és a mulatós zene krémje biztosítanak felejthetetlen élményeket idén ősszel online formában a mindiGO TV felületén.