A XXI. század Média és a Branditorial reklámügynökséget is működtető AGL Group médiainnovációs startup konzorciumban 250.000 euró azaz, mintegy 78 millió forint támogatást nyert el a Google „The Digital News Initiative Innovation Fund″ (Google DNI Innovációs Alap) elnevezésű pályázatán.

A díjnyertes pályázat címe: Source Code Leak. A projekt  tényfeltáró újságírók számára készített automatikus információgyűjtő eszköz és szolgáltatás fejlesztésére irányul.

"Újságíróként nap mint nap szembesülünk azzal, hogy a politikai és a gazdasági elit nagy erőfeszítéseket tesz vagyona és üzleti kapcsolatai elrejtésésére a világ szeme elől. Eközben az újságírói eszközök ezek felderítésére nem bővültek jelentősen. Ma is leginkább belső szivárogtatók és hosszan elhúzódó perek segítségével,  jelentős újságírói erőforrások igénybevételével lehet hozzájutni olyan információkhoz, amelyek esetleg feltárhatnak egy-egy politikai-gazdasági összefonódást, vagy korrupciós helyzete" - olvasható a konzorcium szerdán kiadott közleményében.

Az AGL Group csapata ezért azon kezdtek el gondolkozni, milyen kiegészítő eljárásokat, és automatizált adatgyűjtési módszereket lehetne kidolgozni, amely a céghálók, nyilvános vagy kiszivárogtatott szerződések hagyományos átvizsgálása mellett értékes információforrásként tudna szolgálni tényfeltáró újságírók számára. Végül arra jutottak, hogy a megoldás ott van minden számítógépen, minden internethozzáféréssel rendelkező laptopon vagy mobilon. Bár egy-egy tulajdont viszonylag könnyű biankó szerződések és offshore cégek mögé rejteni, nagyon nehéz eltüntetni ugyanezen vállalkozások digitális nyomait az internetről.

Az AGL Group ezért egy olyan algoritmust tervezett, amelyek képes digitális nyomokat keresni az interneten, és olyan információkat feltárni, amelyek végül egy-egy címlapsztori alapját adhatja. Az ötlet mellé partnerként odaállt Magyarország legnagyobb politikai napilapja, a Népszava is.

Az automatizált adatgyűjtő-szolgáltatás várhatóan 2018 második felében válik hozzáférhetővé az oknyomozó újságírók számára.

A Google DNI több ilyen kezdeményezést támogatott már Magyarországon is, köztük volt például az Átlátszó üvegzsebfigyelője, a Független Médiaközpont nem etikus cikkváltozásokat követő rendszere vagy a CEU ötlete a médiatulajdonosi viszonyok monitorozására.

Az elnyert pénzből Magyarország legnagyobb olyan fejlesztőcsapata jön létre, amelynek egyetlen dolga az lesz, hogy fejlett technológiák segítségével korrupciós eseteket fedjen fel. A feltárt esetekről elsőként természetesen a Népszavából értesülhetnek majd az olvasók.

 

A Google DNI Innovation Fundról

A Google DNI program egy innovációs pályázat, melynek célja a minőségi online újságírás támogatása technológiai fejlesztéseken keresztül. A Google ezzel olyan projektekhez kíván hozzájárulni, amelyekről úgy tartja, fontos szerepük lesz a jövő digitális újságírásában.

A pályázatra bárki jelentkezhet a magánszemélyektől, a startupokon át egészen a nagy hagyományos kiadókig. Az egyetlen feltétel, hogy a pályázatot csupán európai projektre lehet beadni. Pályázati fordulókként mintegy ezer indulóból választanak ki nagyjából száz nyertes ötletet. A korábbi sikeres pályázók között olyan médiaszereplők is megtalálhatók, mint a német Frankfurter Allgemeine Zeitung, az AP hírügynökség vagy a Euronews. A mostani volt a negyedik forduló. A pályázat jövőre újabb fordulókkal folytatódik.