2016. október 20.

Közös jogkezelők regionális találkozója Budapesten

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) kezdeményezésére első alkalommal találkoznak Közép-Európa közös jogkezelő szervezetei.

A regionális eszmecserére október 27-én tizenegy ország tizenhárom előadói jogkezelő szervezetének képviselői érkeznek Budapestre, amelyek összesen csaknem 66 ezer előadóművészt képviselnek. A cél: az érdekek összehangolása a régió előadóművészeinek fokozott védelme érdekében.

A Horvátország, Csehország, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia közös jogkezelőinek részvételével tartandó eseményen többek között arra keresik a megoldást, hogy a kisebb nemzeti, zenei repertoárok ne tűnjenek el teljesen az internet által kínált tízmilliós zeneáradatban, és így megőrizhető maradjon a kulturális sokszínűség.

„Sokat várunk a találkozótól” – mondta dr. Tomori Pál, az EJI igazgatója. „A magyar nyelvű művészeti alkotások egy kis nyelvi és kulturális közösség produktumai, ezért számunkra különösen fontos, hogy a magyar repertoár ne kopjon ki az internetes zeneszolgáltatás révén áttekinthetetlenül nagyra duzzadt nemzetközi kínálatból. A viszonylag kis népességű közép-európai kultúrák többsége hasonló gondokkal küzd. A régió összefogása egyfajta megoldást hozhat ezen a területen is”.

Az EJI javasolja olyan általános szabály bevezetését is – hasonlóan az alkotókat képviselő jogkezelő szervezetek közös döntéséhez –, hogy a más országok javára beszedett jogdíjak 10%-át minden jogkezelő az előadóművészek szociális és szakmai céljaira használhassa fel.

Az október 27-i eseményt a közös jogkezelők már hagyományosnak számító V4 találkozója előzi meg. A visegrádi országok előadóművészeit képviselő szervezetek elsősorban olyan, az Európai Unióval kapcsolatos kérdésekben egyeztetnek, mint az egyes uniós irányelvek átültetése, illetve az országok ezzel kapcsolatos nemzeti megoldásai. Ezen felül a tagok közvetlen jogsegélyt is nyújtanak egymásnak konkrét ügyekben. Több magyar előadóművész ezen országok valamelyikében történő regisztrációját, illetve elmaradt jogdíjának kifizetését rendezték már ezen az úton.