2011. március 16.

Közös műholdon a közszolgálati médiumok

Az MTV műholdján, az EuroBird9A-n kísérleti jelleggel fogható a Duna Televízió két csatornája és a Magyar Rádió öt programja.

Az MTV műholdján, az EuroBird9A-n kísérleti jelleggel fogható a Duna Televízió két csatornája és a Magyar Rádió öt programja.

Közös műholdról is elérhetővé válik az összes magyar közszolgálati médium adása. A Duna Televízió két csatornája, illetve a Magyar Rádió öt programja a Magyar Televízió műholdján, az EuroBird9A-n fogható kísérleti jelleggel, teszt üzemmódban, az m2-t és az MR3-Bartók Rádiót kínáló csomagban. A Duna TV és a Magyar Rádió egyes műsorai emellett a Thor5 műholdról továbbra is elérhetők.

"Arra törekszünk, hogy költségkímélő, racionális megoldást találjunk a felesleges párhuzamosságok megszüntetésére. Az, hogy az m2 műholdkapacitásán a Duna Televízió és a Magyar Rádió öt csatornájának programkínálata is megjelenik, nem igényel plusz forrást, de plusz lehetőséget kínál a világ magyarságának. A kísérleti adással a határon túli magyarság nyer a legtöbbet, mert nézőinknek nem kell eldönteniük, hogy a Magyar Televízió vagy a Duna Televízió adását nézzék, a közmédia-rendszer adói végre kényelmesen, egy helyről elérhetők – mondta a lépés kapcsán Szabó László, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kommunikációs igazgatója.

 

Vigh Zoltán, az MTVA digitális átállás koordinátora hozzátette: egy hónapon belül az m1 SD verziója is csatlakozik a közös műholdas multiplexhez. Ez azonban néhány hónapig csak a kábeltelevíziós hálózatok számára lesz elérhető, csak azt követően a lakosság számára is. "A földfelszíni digitális átállást segítendő az m1 SD mellett később az m1 HD változata is elérhető lesz a közös műholdas platformról, továbbá az MR regionális adásai és az MR7" - mondta el Vigh Zoltán.