Egy régi-új szereplő erősödött meg a lappiacon. A Képmás magazin egyike a legstílusosabb lapoknak, hagyományos európai értékeket valló, középosztálybeli nőket céloz meg. Molnár-Bánffy Katát, a kiadó ügyvezetőjét kérdeztük.

A Képmás magazin 17 éve van a piacon, de megújult, lépést tart a trendekkel, 16 ezres példányszáma mellett közel 43–47 ezren olvassák. Mi a titok?

A Képmás az ellenpélda arra, hogy a női olvasókat csak a divat és a receptek érdekelnék. Ez egy műfajának kereteit feszegető, a tudomány és a művészet eszközeit is segítségül hívó, érdekes, hasznos és szórakoztató kiadvány, hiteles megszólalókkal és értékeket kereső, problémaközpontú szemlélettel. Központi témája a család, a párkapcsolat és a gyereknevelés, ennek ellenére csaknem ugyanolyan arányban forgatják férfiak, mint nők. AB státuszú, értelmiségi olvasóink között feltűnően sok az előfizető, akik hiteles forrásként tekintenek a Képmásra. Ebből a szempontból a havi magazinok között meg is előzzük versenytársainkat.

Miért volt szükség arra, hogy a magazin kilépjen az online térbe?

Izgalmas kihívás volt, aminek nem tudtam ellenállni, másrészt ez elengedhetetlen lépés a 21. században. Tudatos döntés volt a kepmas.hu önálló termékké fejlesztése, átgondolt tartalomstratégia alapján. Az online magazin egyedi tartalmaival, saját szerzői gárdával, tartalmi és minőségi minimumok meghatározásával aktuálisabb tud lenni, mint a print lapok. Értékrendje megegyezik a Képmás magazinéval, de stílusában bátrabb, lazább. Egy konzervatív feminista fórum – ilyen idehaza még nem volt eddig. Tavaly ilyenkor 20 000–25 000 volt a havi oldalletöltések száma, ma havonta 890 000–1 100 000 oldalletöltés és 200 000–250 000 egyedi látogató jellemző, és e számok egyre növekednek. Közösségimédia-oldalainkon aktív közösségépítés folyik, elektronikus hírlevelünket csaknem hétezer feliratkozó kapja meg hetente.

Az offline térben pedig ott vannak a Képmás-estek…?

A Képmásnak kezdetektől fogva fontos célkitűzése volt a közösségépítés; az estek már évek óta zajlanak, de az utóbbi években beérett, termékként értelmezhető lett ez a tevékenységünk is. A Várkert Bazárban és a Hagyományok Házában zajló rendezvényekre sokszor le kell zárnunk a regisztrációt, hogy beférjünk. A Képmás-est a magazin értékeinek élményalapú, interaktív, jelen idejű megjelenési formája. A közönség jó része visszajár, a megjelentek a rendezvény előtt és után örömmel kommunikálnak egymással és velünk. A tematika a családra, az emberi kapcsolatokra és a közösségre fókuszál, és fontos eleme a művészi élmény, amely segít a témák komplexebb megközelítésében, és érzékenyíti a közönséget. Az estek a Média a Családért Alapítvánnyal közös szervezésében zajlanak.

A Média a Családért Alapítványnak mi a küldetése?

Az Alapítványt 2007-ben azzal a céllal hívtuk életre, hogy a médiában rejlő lehetőségeket a családok javára fordítsuk. Az alapítvány által létrehozott Média a Családért díj célja, hogy a család – örömeivel és gondjaival együtt – ugyanolyan hangsúlyos szerepet kapjon a médiában, mint az életben magában. Éves díjátadója mára jó hangulatú, elegáns VIP-rendezvénnyé nőtte ki magát.

Merre tovább?

A négy – és a fejlesztés alatt álló ötödik – termékünket láthatóbbá kívánjuk tenni, szeretnénk az elkötelezett közösséget, amelyet elérünk, új partnerekkel, új együttműködésekkel gazdagabbá tenni, értéket közvetíteni és adni. Hirdetőink, piaci partnereink felé világosan fogjuk kommunikálni, hogy olyan kiterjedt és életmódjában másokra is ható közösség érhető el a Képmás-termékeken keresztül, amelynek tagjai más női médiatermékek iránt nem mutatnak ilyen erős elköteleződést.Elindult a köztárssági elnök podcastje

8 órája

Áder János talán az egyetlen köztársasági elnök, aki podcastet indított. A téma, amellyel már az első beszélgetés alkalmával foglalkozott, mindannyiunk közös jövőjéről szólt.