2017. november 24.

Közösségi finanszírozással indít a Politis

Dudás Gergely szerint olyan közéleti lapra van szükség, ahol az újságírók cikkek írásával töltik az idejüket, és nem lájk-vadász bugyuta cikkek másolásával - olvasható a Digital Hungary interjújában.

"Nemzetközi összehasonlításban is nagyon jelentős összeg, 300 millió forint a cél... A Politis esetében nem látszik még a termék, nem mutatható, ez így sokkal nagyobb kihívás. Nekünk viszont meg van az az előnyünk, hogy én tudok biztosítani – ha nem is egy egyöntetű –, de mégis jelentős médiatámogatást" - mondja az Index korábbi főszerkesztője a Digital Hungary portálnak.

Az interjúból kiderül, hogy 30 ezer előfizető összegyűjtését tervezi, amelyet a nemzetközi trendek ismeretében tarthatónak ítél. A régióban tapasztaltakkal kapcsolatban pedig megjegyzi: "Szlovákiában a Denník N 2015-ben indult napilap kiválóan működik... ma már 25 ezer előfizetőnél járnak, 5,4 milliós lakosság mellet! De a cseheknél is van hasonló példa, az Echo egy online újság és hetilap. A nálunk szerencsésebb országokban többen ismerik fel, hogy a közéleti hírszolgáltatás van annyira fontos, hogy nem akarják másra bízni, inkább hajlandók megvenni azt – ami egy alapvető kulturális kérdés."

A szakember szerint sokkal nagyobb szabadságot kap egy olyan szerkesztőség, amelynek nem kell a közösségi médiában a klikket vadászni. A közéleti újságírás, ami amúgy is elég gyenge lábakon állt Magyarországon, azért került végveszélybe, mert a portálok nem tudják olyan gyorsan növelni a látogatottságukat, mint ahogy az internetes penetráció nő. Ma 5 millió magyar embert lehet elérni a Facebook-on, gyakorlatilag majdnem minden felnőttet. Korábban csak úgy lehetett elérni a közönséget, hogy beírták a böngészőbe a portál címét. Ma már a Facebook egy mini-internet lett, ott van minden és mindenki: viszont ott már nagyon nehéz elérni az embereket. Gyakorlatilag csak hárommondatos, bugyuta, bulvár, véres vagy érzelmeket felkavaró üzenettel lehet embereket megszólítani. "A Politis.hu nem megy bele a klikk-vadászatba: előre megmondjuk, mit akarunk csinálni. Aki erre előfizet, annak nyilvánvalóan van igénye erre" - teszi hozzá.

A nem csak klikk vagy megjelenés alapú elszámolású, brand építéshez kapcsolódó megjelenéssel kapcsolatos kérdés kapcsán végezetül elmondja: "Én úgy látom, nemhogy hajlandóság van a cégekben az ilyen típusú megjelenésekre, hanem már ők keresik. A hirdetési hatékonyság leromlása, a mérési problémák a klikkvadászat miatt egyre nagyobb problémát okoz. Egyre többen keresik azokat a médiumokat, amik egyáltalán még kompatibilisek a cégek üzeneteivel. A 30 ezres előfizetői létszám már vállalati oldalról is egy nem igazán megkerülhető szám, ráadásul kódolva van egy ekkora táborba már a folyamatos növekedés is."