2017. december 19.

Közösségi média, kommunikáció, navigáció a sláger

Hazánkban okostelefont 4,7 millióan, a felnőtt magyar internetezők 85 százaléka használ. Közülük több mint 3,7 millióan szoktak készülékükön mobilinternetezni is.

4,7 millió okostelefon-használó hazánkban

Az eNET 2017 decemberében végzett online kutatása alapján okostelefont a felnőtt magyar internetezők 85 százaléka, azaz körülbelül 4,7 millióan használnak. Körükben a mobilinternet használata is dinamikusan terjed: több mint 3,7 millióan szoktak készülékükön mobilnet-szolgáltatást használni.

Az eNET egy korábbi, 2017. június-júliusi kutatásának adatai szerint a netezők körében mára a mobiltelefon vált az internetezésre legnagyobb arányban használt eszközzé. Bár már a mobilinternet-használók felének az előfizetése 1GB-nál nagyobb havonta felhasználható adatmennyiséget biztosít, sokakkal előfordult már, hogy túllépték a rendelkezésükre álló adatmennyiséget. Az előfizetők kétharmada - főképp nagyobb adatforgalmat igénylő tevékenységek esetén - ha lehetősége van rá, inkább wifit használ. Ezt persze könnyen meg is tehetik, hiszen az okostelefon-használók többségének otthonában korlátlan otthoni net és wifi router is rendelkezésre áll, és egyre több helyen van ingyenesen elérhető wifi is. Korlátlan mobilinternet csomagra váltás esetén a wifi használat jellemzően visszaszorul.

A kedvenc appok: közösségi média, kommunikáció és navigáció

Az eNET adatai alapján az okostelefonosok körében a TOP3 alkalmazás a közösségi média, a kommunikációs (üzenetküldő, cset és videotelefon) appok, illetve a navigáció, melyeket a 2017. decemberi adatok szerint az okostelefon-használók 90, 81, valamint 71 százaléka szokott használni készülékén.

2015 október-novembere óta a legnagyobb arányban a közösségi média oldalak okostelefonos látogatása nőtt (33 százalékponttal), ezt követik a kommunikációs alkalmazások 21 százalékpontos növekedéssel. A navigációs appok használati aránya érdemben nem változott, 2015 óta töretlenül őrzik helyüket az élbolyban.

Nem bírjuk közösségi média nélkül

A közösségimédia-alkalmazások minden tekintetben favoritok: nemcsak a legnagyobb arányban, de a leggyakrabban is használt appok. Az okostelefonosok háromnegyede legalább napi rendszerességgel használja ezeket, ezen belül 8 százalék óránként, 54 százalék naponta többször, 13 százalék pedig naponta egyszer.

A közösségi oldalakon a legkedveltebb tevékenységek a hírolvasás (66%), a chatelés (60%), a lájkolás (59%), a képek posztolása (37%) és a kommentek írása (33%).

A konkrét közösségi alkalmazások közül a Facebook utolérhetetlen: 86 százalék szokta okostelefonján látogatni (ezen belül 71 százalék legalább naponta egyszer), míg a Twitter esetében az oldalt okostelefonról látogatók aránya 22, a LinkedIn esetében pedig 16 százalék. A fotómegosztás tekintetében az Instagram vezet, a használati aránya 34 százalék, a Pinteresté 25 százalék, a Snapchaté 13 százalék.

Üzenetet csak online

Az online üzenetküldő alkalmazások teljesen háttérbe szorították az SMS-eket: tízből hét chat appokat (is) használó inkább online küld üzenetet SMS helyett. A válaszadók leginkább barátokkal és családtagokkal szoktak csetelni, de 41 százalék kollégákkal is így kommunikál.

Bár a chat nem igényelne nagy adatforgalmat, az ilyen appokat használók persze nem csak szöveget küldenek: 89 százalék fényképeket, 55 százalék matricákat, 46 százalék emotikonokat, 41 százalék cikkeket, 39 százalék pedig videókat (is). A felhasználók közel kétharmada online telefonálásra is szokta ezeket az appokat használni.

Chat esetében is a Facebook vezet: FB Messengert az okostelefonosok 80 százaléka használ készülékén (ezen belül 62 százalék legalább naponta egyszer). Ezt követi a Viber (62%), a Skype (39%) és a WhatsApp (20%).

Nincs hosszabb út navigációs app nélkül

Navigációs alkalmazásokat a válaszadók közel fele legalább hetente szokott használni okostelefonján, jellemzően hosszabb utakhoz. A navigációs alkalmazásokat használók 58 százaléka aktuális forgalmi helyzetet is mutató appokat használ, amiket 92 százalékuk rendkívül hasznosnak tart a dugók elkerülésében.

A navigációs alkalmazások közül a Google Maps használata a leginkább jellemző (77%), a Waze használati aránya 36 százalék.

Korlátok nélkül az igazi

A mostanában megjelenő, minden irányban korlátlan és tematikus-korlátlan* mobilnetcsomagok a nagy népszerűségnek örvendő közösségi, chat, videótelefon és navigációs appok még nagyobb fokú kihasználását teszik lehetővé, emellett fontos szerepük lehet a mobilinternet-használat további terjedésének elősegítésében is.

Tovább szólhat az Érd FM 101,3

13 órája

Hét évvel meghosszabbította az Érd FM 101,3 rádiós jogosultságát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A testület további döntéseket is hozott e heti ülésén.