2016. november 25.

Kvótaegyezséget kötött az AMC a médiahatósággal

Négy csatornájukat érinti a most bejelentett megállapodás.

Az NMHH közleménye szerint a médiatanács hozzájárulása az AMC Networks Central Europe Kft. négy tematikus médiaszolgáltatását - a Spektrum Tv-t, a Filmmániát, a Spektrum Home-ot és a Tv Paprikát – érinti.

A médiaszolgáltató egyrészt azt kérte, hogy tematikus médiaszolgáltatásaiban öt évnél régebben készült műsortartalmakkal is teljesíthesse az európai, illetve magyar független műsorkvótákat, másrészt a Spektrum Tv-re és a Filmmániára vonatkozóan kérte a magyar műsorokra vonatkozó kvótakötelezettség fokozatos, három év alatt teljesítendő elérését.

A grémium ennek megfelelően csatornánként külön-külön hatósági szerződést köt a médiaszolgáltatóval a négy érintett jogosultság kvótáinak rögzítésére. A médiatörvény lehetőséget ad arra, hogy a médiatanács a médiaszolgáltató kérelmére egyszerre legfeljebb három naptári évre, fokozatos mentesítést adjon a műsorkvóták teljesítésére, azzal a feltétellel, hogy a médiaszolgáltató a törvényben rögzített arányok eléréséig köteles folyamatosan növelni médiaszolgáltatásában a magyar, az európai, valamint a független előállítóval készíttetett, általa közzétett művek arányát. Az AMC Networks Central Europe Kft. kérelme pedig minden feltételnek megfelelt, ezért a médiatanács a mentesítési szerződések megkötésének nem látta akadályát - írták.