2010. június 17.

LMP: reform kell, póráz nem

A Lehet Más a Politika is változtatna a médiarendszeren, de elutasítja a ″politika rövid póráz″ elvét - állítja a frakció második embere.

A Lehet Más a Politika is változtatna a médiarendszeren, de elutasítja a ″politika rövid póráz″ elvét A politikus példaként említette Nagy-Britanniát, ahol szintén hozzányúltak a médiatörvényhez, ám az átalakításról négy éven át folyt társadalmi vita, pedig ott nem is szükséges parlamenti kétharmad az átalakításhoz.

Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes szerint önmagában a médiatörvény csomag beterjesztésének módja is azt mutatja, hogy a kormánytöbbség fél a nyilvános kritikától ebben az ügyben. Fél attól, hogy lesznek emberek, akik végigolvassák a törvényjavaslatokat és elmondják róla a véleményüket - nyilatkozta a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában. "Kezdjük azzal, ahogyan benyújtották a csomagot a kormánypárti képviselők: pénteken délután 16.42 perckor. Ezután egy hétvégém volt tanulmányozni, hogy hétfőn reggel kilenckor már szavazni tudjak a csomagról a parlament kulturális bizottságában. Benne egy alkotmánymódosításról és több törvénymódosítási javaslatról. A parlament pedig este tízkor tárgyalta a törvényeket az általános vitában. Mindez a szólásszabadság védelmében" - hangzott érvelése.

Karácsony Gergely kijelentette: ha komolyan gondoljuk, hogy rendbe kell tenni a magyar médiaszabályozást - ami nyilvánvalóan szükséges, ismerve a hatályos médiatörvény problémáit, avagy a Magyar Televízió helyzetét - "akkor nyissuk ki ezt a kérdést, beszéljük meg" – áll a kisebbik köztévé interjút összefoglaló anyagában.

A politikus példaként említette Nagy-Britanniát, ahol szintén hozzányúltak a médiatörvényhez, ám az átalakításról négy éven át folyt társadalmi vita, pedig ott nem is szükséges parlamenti kétharmad az átalakításhoz. "Ott senki nem volt arra kényszerítve, hogy ne a saját akaratát valósítsa meg". Főleg a sajtószabadságról kellene egy nagy, általános, minden fontosabb résztvevőt bevonó társadalmi vitában megállapodni - szögezte le Karácsony Gergely.

Karácsony úgy reagált: majdnem mindent leszabályoz most a parlament, a közszolgálati médiumok ügyében pedig egy nagyon rossz döntés fog születni. Az ellenzéki politikus szerint támogatható például a médiakuratóriumok összevonása. Azt viszont hibának tartja, hogy erős politikai irányítás alá kerülnek e testületek. Még nagyobb gondnak látja, hogy a testületekben három kormánypárti és két ellenzéki képviselő lesz. "Ha a két ellenzéki be sem jár, akkor sem fog semmi történni, mert ha a kormánypártiak fegyelmezetten együtt szavaznak, érvényesítik az akaratukat" - szögezte le.