2010. november 19.

Lapcom: ugyanannyian olvassák

Az átlagnál jóval kisebb mértékben csökkent a Kisalföldet és a Délmagyarország/Délvilágot kiadó Lapcom közönsége.

Az átlagnál jóval kisebb mértékben csökkent a Kisalföldet és a Délmagyarország/Délvilágot kiadó Lapcom közönsége.

Annak ellenére, hogy szinte minden lapszegmensben komoly csökkenéseket hozott az elmúlt egy év az értékesített példányszámok tekintetében, és egyes megyei újságok is komoly, kétszámjegyű csökkenést produkáltak, a Lapcom cégcsoport napilapjai meg tudták tartani népes olvasótáborukat. A Kisalföld, Magyarország legnagyobb példányszámú napilapja például alig több mint két százalékos csökkenéssel zárta az elmúlt évet, és a Délmagyarország/Délvilág példányszáma is átlag alatt csökkent - közölték.

A kiadó szerint mindkét lap sikere abban rejlik, hogy a „Több, mint újság” üzenetet a gazdasági válság kellős közepén is minőségi, plusz tartalommal tudta sugározni olvasói felé. Azok után, hogy a Lapcom 2009 januárjától 40 oldalas, az ország vezető tévémagazinjaihoz hasonló színvonalú műsorújsággal ajándékozza meg olvasóit, ebben az évben tovább bővítette magazinkínálatát. Hetente gasztro és rejtvény/képregény magazin váltja egymást, ami az alaplapba fűzve a műsormagazinhoz hasonlóan minden előfizetőhöz és vásárlóhoz eljut. Novembertől pedig új, szintén minőségi, 48 oldalas gyermekmagazinnal jelent meg a piacon, választható előfizetést kínálva kisgyermekes olvasóinak.

A válság ellenére természetesen az alap újságok sem zsugorodtak. A napilapok gerincét adó helyi híroldalakon túl naponta négy-hat oldalas szórakoztató melléklettel jelenik meg a Kisalföld és a Délmagyarország. A Napraforgó melléklet témáit tekintve heti rotációban minden célcsoportnak kínál érdekes olvasnivalót. Talán ennek is köszönhető, hogy a 70 ezres példányszámú, naponta 280 ezer olvasóhoz eljutó Kisalföldet ma már mindössze kétezer példány választja el attól, hogy az ország legnagyobb közéleti napilapja legyen a fizetős újságok piacán. A kiadó megjegyzi: a Kisalföld és a Délmagyarország példa arra, hogy az olvasó még a válság éveiben is azt várja családtagnak számító napilapjától, hogy fejlessze tartalmi kínálatát. Nem pedig azt, hogy begubózzon. És inkább áldoz többet az előfizetési díjra egy színesebb, mozgalmasabb, tartalmasabb lapért, minthogy változatlan árért egy „fagyasztott” terméket kapjon.

 

Elhunyt Baló György

10 órája

Évtizedeken át szerkesztett és vezetett közéleti-politikai műsorokat a köztévén és kereskedelmi csatornákon.