2010. szeptember 01.

Lassan ér ide a 3D

Még egy ideig nem érdemes vágnia a centit annak, aki arra vár, mikor indul el Magyarországon a háromdimenziós televíziózás.

Még egy ideig nem érdemes vágnia a centit annak, aki arra vár, mikor indul el Magyarországon a háromdimenziós televíziózás. A jelek szerint a két országos kereskedelemi csatorna kivár – vagy egyszerűen nem látja elérkezettnek az időt arra, hogy fejest ugorjon a 3D-tengerbe. Úttörő szerepet osztott viszont magára a történetben az IKO-csoport.

Portálunk érdeklődése nyomán az derült ki: sem az RTL Klubnál, sem a TV2-nél nincsen napirenden az új technológia közeljövőbeli bevezetése. Pedig tulajdonosaik már kísérleteznek az új módszerrel. A TV2-t tulajdonló SBS például azt tervezi, hogy heteken belül elindít egy 3D-adót – Hollandiában. És mutatóba.

Ennél szofisztikáltabb a helyzet az RTL Klubban majdnem egyharmaddal részesedő, a térség tíz országában jelen lévő IKO-csoportnál. Ők ugyanis – mint arról korábban portálunk is beszámolt – a tervezés végső fázisában vannak e téren. Az elképzelés szerint két csehországi csatornájukon is megjelennének háromdimenziós tartalmakkal.

„A kelet-európai piacon a HD sugárzás mára lassan beindult és a legtöbb szolgáltató biztosítja már kiemelt csatornáin. A 3D viszont még nagyon kezdeti stádiumban van. Az IKOTV CE természetesen - megfelelve a vezető piaci trendeket diktáló terjesztők elvárásainak - elsődleges célul tűzte ki, hogy megelőzve a konkurens műsorszolgáltatókat, új csatornáinál elsőként tudjon 3D anyagot biztosítani partnereinek. Ezek bevezetése érinteni fogja régiónkat: Csehországot, Szlovákiát és Romániát, valamint természetesen Magyarországot is. Az indulás időpontja a műsorterjesztő partnerek tervéhez igazodva válik véglegessé, jövő év első felében várható” – közölték érdeklődésünkre..