2017. december 06.

Lassú a digitalizáció a kintlévőségek kezelésében

Az európai vállalatok mindössze 18 százaléka küld digitális fizetési felszólításokat, Magyarország az átlagnál előrébb tart a folyamatban.

Az EOS Csoport európai fizetési szokásokat vizsgáló tanulmánya kimutatta, hogy a digitalizáció csak lassan hódít teret a késedelmes kintlévőségek kezelésének területén. Míg a megkérdezett 3400 európai vállalat 49 százaléka saját folyamatait erősen digitalizáltnak tartja, csupán a cégek 18 százaléka küld késedelmesen fizető ügyfeleinek digitális felszólítást.

A kutatás kimutatta, hogy Magyarországon a folyamat némileg előrébb tart az európai és a regionális átlagnál egyaránt. A megkérdezett magyarországi vállalatok 55 százaléka tartja saját folyamatait erősen digitalizáltnak, ám mindössze 19 százalékuk küld teljesen digitális fizetési felszólításokat, valamilyen célszoftver segítségével emailben vagy SMS-ben.

Somodi Bernadett, az EOS Magyarország marketing igazgatója kiemelte, hogy a digitalizáció eszközeit nem használó cégek komoly előnyöktől esnek el versenytársaikkal szemben: „A megkérdezett szakemberek 42 százaléka gondolja úgy, hogy a digitális fizetési felszólításokkal a cég időt spórol, 38 százalékuk szerint pedig a jobb testreszabhatóság miatt javulhat a kintlévőségek feldolgozása. Ezzel szemben csupán a vállalatok 11 százaléka érzi úgy, hogy a digitalizáció nem javítana semmit a kintlévőség-kezelés hatékonyságán. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy az idén több szolgáltató is bevezette a mobillal vagy kártyával gyorsan fizethető e-számlát, amire a fiatalabb generáció fogékonynak mutatkozik. Az EOS Csoport stratégiája kiemelt területként kezeli a digitalizált kintlévőség-kezelést, amiben cégcsoportunk európai szinten úttörő szerepet tölt be" – jelentette ki a szakértő.

Cseppben az élet

14 órája

Lebilincselő sorozat készült a Béres Csepp feltalálójáról.