Szó sincs a piac zsugorodásáról, csak a növekedés üteme lassulhat, az is csak hajszálnyit – legalábbis a Strategy Analytics kutató- és elemzőcég adatai szerint. Előrejelzésük azt mutatja, hogy az idén 6,62 milliárd dollárt költenek majd az Egyesült Államokban, ami 1,19 milliárd dolláros (vagy 22 százalékos) emelkedés az előző évihez képest.

Csakhogy a tavaly produkálttól nominálisan is elmarad a bővülés, ha csak 200 millió dollárral is. Ez azonban az első eset, hogy az éves prognózis alulmúlja az előző esztendő tényadatát. A kutatók szerint pedig ez nem rendkívüli eset, hanem egy többéves trend első állomása.

Az amerikai háztartások 85 százaléka rendelkezik szélessávú internet-kapcsolattal, s ezek háromötöde előfizetője is valamilyen streaming-szolgáltatásnak. Az elemzők szerint a bővülés üteme éveken – valószínűleg egy fél évtizeden - belül nyolc százalék alá csúszhat.

Az aktuális célfotó szerint egyébként eléggé sarkos a verseny az USA streaming-piacán. Az előfizetők 53 százalékát a Netflix mondhatja magáénak, míg százból 25 ügyfél az Amazon Prime Video, 13 pedig a Hulu táborát gyarapítja. A lehetőségeket jelzi ugyanakkor, hogy a háztartások kétötöde több cégnél is rendelkezik előfizetéssel.

Az más kérdés, hogy a többes előfizetések még inkább kannibalizálják a piacot, hiszen nem friss pénzt vonnak be, hanem máshonnan vonzanak át forrásokat. Így az otthoni videófogyasztás bő egyharmadát adó streaming említett 22 százalékos bővülése mellett hét százalékkal, 5,67 milliárd dollárra esett a DVD és Blu-Ray vásárlások értéke, ami még így is a forgalom 30 százalékát viszi el. A letöltésre költött négymilliárd pedig 22 százaléka a teljes piacnak, de így is öt százaléknyi csökkenést jelez – kétszer ekkora mértékben szorult vissza a lemezek kölcsönzése, ami így is 2,75 milliárdos tétel, ezzel pedig 14 százalékos szelet a piaci tortából.

Ennek alapján a felhasználók által

otthoni filmnézésre költött teljes összeg 3,6 százalékkal, 19,1 milliárd dollárra emelkedik a kutatáseredményei alapján, míg a lekérhető szolgáltatásokhoz kapcsolódó hirdetések piaca 8,2 milliárd dollár lehet, ami 21 százalékos bővülés

- ez összesen 27,3 milliárd dollár és 8,3 százalékos növekedés.