2011. július 14.

Lát fantáziát a magyar piacban a Schibsted

A skandináv médiacsoport egyelőre a Jófogás.hu-val van jelen nálunk, de a jövőben más befektetések is szóba jöhetnek.

A skandináv médiacsoport egyelőre a Jófogás.hu-val van jelen nálunk, de a jövőben más befektetések is szóba jöhetnek - mondta el a Budapestre látogató Rolv Erik Ryssdal. A médiacég nemzetközi ügyvezetője szerint jól sikerül a magyar apróhirdetéses oldal rajtja, bár még nem termel bevételeket. Peresztegi Zoltán magyarországi vezető jelenleg 5 fős csapatot irányít, s egyelőre az építkezés fázisában vannak. A prémium szolgáltatások idén indulhatnak, megtérülést 3-5 éven belül várnak.

Bíznak a magyar piacban

Az internetet értő, az online újdonságokat gyorsan adaptáló fogyasztóknak látja a magyarokat Rolv Erik Rysdall, a Schibsted vezérigazgatója. Mint elmondta: a magyar piac azért érdekes nekik, mert az online felhasználói szokások erősen hasonlítanak az északiakhoz. A szűken vett régiónkban egyébként nincs máshol jelen még a médiacég zöldmezős beruházással, amilyen a Jófogás.hu, legutóbb a románoknál léptek piacra, ám ott akvizícióval.

Rysdall annak ellenére jónak tartja a site startját a magyar piacon, hogy az még nem termel bevételeket. A jelek szerint a skandinávok elég sok időt adnak az építkezésre, megtérülést 3-5 éves időtávon várnak. A beruházás ugyanis nem kicsi, s csak hirdetésre (tévés és online kampányra) jelenleg százmilliós nagyságrendben költenek - közölte Peresztegi Zoltán magyarországi vezető, aki jelenleg egy ötfős csapatot vezet, melyből három fő fejlesztő.

 

User számban második a Jófogás

A csapat összeállításából következően még a reklámhelyek értékesítése sem indult el a Jófogásnál, pedig az általuk közölt Google AdPlanner adatok szerint mostanra a Jófogás a több mint egymillió látogatóval a második leglátogatottabb apróhirdetési oldal, melyet csak az Expressz előz meg ebben a dimenzióban. Az oldalon pedig 510 ezer apróhirdetés található, amely szempontból viszont már piacvezetők, mondta el Peresztegi Zoltán. (Ez utóbbi adathoz adalék, hogy jelenleg egy évig vannak fenn alapértelmezésben a hirdetések).

2011 első félévében egyébként 50 ezer terméket adtak el a netezők 10 milliárd forint értékben, s a magyar ügyvezető az év során összesen 100-150 ezer termék értékesítésére számít, mintegy 30 milliárd forint értékben. Az apróhirdetések feladói egyébként inkább nők, bár ez erősen szór a kategóriák szerint is.

 

Idéntől lehetnek bevételek

Miközben a hirdetési helyek értékesítése egyelőre másodlagos kérdés, addig a felhasználóktól nyerhető bevételek már akár idén jelentkezhetnek. A site jelenleg ingyenesen használható, s ez így is fog maradni (tehát pl. nem szednek le jutalékot a sikeres értékesítések után), ha viszont valaki olyan prémium szolgáltatást akar igénybe venni, ami meggyorsíthatja az üzlet létrejöttét (pl. kiemelt pozíció), az pénzbe dog kerülni.

Peresztegi Zoltán elmondta: mivel ez egy alapvetően C2C site, ezért a prémium szolgáltatásokból eredő bevétel lehet a legfontosabb láb, ezt egészítik ki majd a hirdetési bevételek, illetve az olyan pénzek, amelyek a professzionális hirdetőktől (pl. ingatlancégek) jöhetnek be.

 

Előbb építkezés, aztán terjeszkedés

Egyelőre a Schibsted a Jófogás piacvezetővé tételére fókuszál, aztán dőlhet el, hogy mihez kezdenek még a magyar piacon. Egyelőre nem zárták ki azt, hogy tartalomszolgáltatást indítanak, de logikus lépés lehet az e-kereskedelmi szegmensben való további erősítés is. Amit Peresztegi Zoltán nem tart valószínűnek, az a print jelenlét kialakítása.

Az online szakembernek feltehetőleg ilyen nyomással nem is kell számolnia a nemzetközi tulajdonos részéről, mert bár Skandináviában és másutt is vannak piacvezető pozícióik a print piacon, az irány inkább digitális, nem kis mértékben az online apróhirdetések miatt.

2011 első negyedévében a Schibsted bevételeinek 35 százaléka a netről származott, ezen belül a nagyobb szeletet (25%) az online apró tette ki. Az offline hirdetési bevételek ezen időszakban 28 százalékot hasítottak ki, míg az online reklámpénzek 11 százalékot.

 

További részletes grafikonok az alábbi csatolt dokumentumban.

Kapcsolódó dokumentumok

Cseppben az élet

15 órája

Lebilincselő sorozat készült a Béres Csepp feltalálójáról.