2010. július 03.

Lauder a Balkánon menetel

Ha az árbevételt nézzük, a bolgár televíziós piac majdnem fele a Ronald Lauder tulajdonában lévő CME kezében összpontosul.

Ha az árbevételt nézzük, a bolgár televíziós piac majdnem fele a Ronald Lauder tulajdonában lévő CME kezében összpontosul. A CME sem rejti véka alá: van még befektetni való pénzük, amit szívesen költenének el akár Bulgáriában is. 3-400 millió dollárról lehet szó. A Lauder-birodalomnak kiterjedt médiaérdekeltségei vannak a térségben, kivételt csak Magyarország jelent, Itt viszont másfél évtizede alaposan megégették a kezüket a TV3 országos frekvenciapályázati történetével.

Az egyik helyi portál cikke szerint a tavalyi – mintegy 310 millió eurós – tévépiaci reklámbevételből körülbelül 150 millió e cég kasszájába folyt be. A cég az idei év első pár hónapjában nagyot nőtt a balkáni országban: összesen 400 millió dollárért megvette a legnagyobb kereskedelmi csatornát, a BTV-t, valamint mellé két kisebb adót (a bTV Comedyt és a bTV Cinemát) és a C. J. rádiós csoport háromnegyedét. A terjeszkedés üteme gyors, hiszen a cég alig két esztendeje jelent meg Bulgáriában, amikor az azóta Pro.bg-re keresztelt TV2 és a Ring.bg-vé alakított Ring TV 80 százalékát, hozzávetőleg 170 millió dollárért. Mostanra így messze a legerősebb tévéportfolió birtokosa a bolgár piacon a társaság; az év végi adatok alapján 45 százalékra tehető adóik közönségaránya. Ez körülbelül kétszer akkora szelet, mint a Modern Times Group-é; a nálunk a Viasat-családdal jelen lévő csoport a balkáni országban a Nova TV, a Diema, a Diema 2 és a Diema Family csatornákat mondhatja magáénak. Ez a médiacsalád tavaly 90 millió eurót meghaladó reklámbevételt könyvelhetett el a 2009-ben átlagosan ötödével zsugorodó piacon.

Hogy mennyire éleződhet a harc, az a jövő zenéje, az viszont egyértelmű, hogy a CME nem elégszik meg ekkora részesedéssel. A bTV-ügylettel vertikálisan integrált céget hozhatnak létre egy olyan térségben, ahová sok nyugat-európai médiaóriás még nem merte betenni a lábát. Másfelől – és ezt a CME sem rejti véka alá – van még befektetni való pénzük, amit szívesen költenének el akár Bulgáriában is. Április végi közlés szerint 3-400 millió dollárról lehet szó. “Ha van lehetőség egy profitábilis céget, megfontolás tárgyává tesszük a dolgot. Vannak eladó társaságok, minden csak ár kérdése” – idézi a média akkor Andrian Sarbu vezérigazgatót, aki arra számít, hogy az év utolsó negyedében már hasznot hoz bulgáriai befektetésük, amellyel a helyi nézettség 40, a tévé hirdetési piac 50-60 százalékát szerezték meg.

 

Cseppben az élet

5 órája

Lebilincselő sorozat készült a Béres Csepp feltalálójáról.