2010. szeptember 26.

Lázadj SMS-ben!

Leállt a helyi SMS-szolgáltatás, mivel a résztvevők szöveges üzenetben szervezték a mozambiki éhséglázadást.

Leállt a helyi SMS-szolgáltatás, mivel a résztvevők szöveges üzenetben szervezték a mozambiki éhséglázadást. Etiópiábsn az évtized közepén két évre beszüntették az SMS-szolgáltatást, miután az ellenzék rövid szöveges üzeneteken keresztül szervezte kampányát, és szólította az urnákhoz a mobiltelefon-tulajdonosokat.

A hó elején az élelmiszerárak drasztikus megugrása miatt vonultak utcára az emberek ország több térségében, de hamarosan elvesztették azt az eszközt, amellyel demonstrációikat szervezték. Leállt ugyanis mindkét mobilszolgáltató SMS-rendszere – a hivatalos közés szerint technikai okokból, mindennemű álami ráhatás nélkül. Az egyik helyi médiacég vezetője azonban egy tévéinterjúban bemutatott egy levelet, amely szerinte azt bizonyítja, hogy a médiafelügyelet elnöke küldött a két mobilcégnek, az SMS szolgáltatás időszakos leállítására hívva fel őket.

Ha beigazolódik a vád, nem ez lesz az első ilyen eset a fekete kontinensen. A kenyai kormány a 2008-as választások utáni zavarás lecsillapítására alkalmazta ezt az eszközt, pedig a mobilszolgáltatók arról győzködték a kabinetet: ne blokkolják a gyűlöletkeltő üzeneteket, hanem inkább küldjenek az ügyfeleknek békére és nyugalomra felhívó SMS-eket. Végül pár napra szüneteltetniük kellett a szolgáltatást.

De még ez is csekélység ahhoz képest, amit az etióp kormány tett. 2005-ben vagy két évre beszüntették az országban az SMS-szolgáltatást, miután az ellenzék rövid szöveges üzeneteken keresztül szervezte kampányát, és szólította az urnákhoz a mobiltelefon-tulajdonosokat. A szünet idejét egy újévi üzenet jelezte, amelyben nem a szolgáltatás újra-, hanem elindításáról tájékoztatta az ügyfeleket szolgáltatójuk.

A mobilcégek dolgát pedig csak nehezíti, hogy a világban nemigen akad olyan ország, ahol külön jogszabályi helyek vonatkoznának az SMS-re; így viszont e cégek és a kormányok meccse (vagy alkuja) dönti el, mikor áll le, s mikor indul újra a rendszer. Ez különösen annak fényében teszi képlékennyé a helyzetet, hogy Afrikában sokkal elterjedtebb hírforrás az SMS, mint a világ fejlett államaiban. Egy ghánai kutatás szerint az emberek 16 százaléka értesült hírekről heti rendszerességgel SMS-ből, míg az újságot százból 18-an használják hírforrásként hasonló gyakorisággal.