A Miniszterelnökséget vezető miniszter három hónapon belül rendezné a kapcsolódó vitás kérdéseket.

A reklámadó csökkentését és a jelenlegi sávos helyett egykulcsos rendszer bevezetését javasolja Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter az MTI-nek nem beszélt arról, hogy milyen mértékben gondolkodik, ugyanakkor többször is hivatkozott az osztrák ötszázalékos reklámadóra, amely - a magyart leszámítva - a legmagasabb az Európai Unióban.

Mint elmondta, a kormány tavaly augusztus óta folyamatosan kap formális és informális jelzéseket arról, hogy az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságának komoly aggályai vannak a magyarországi reklámadóval kapcsolatban. A főigazgatóság január végén küldött levelében a reklámadó sávos rendszerét ellenezte, mert az az alacsony reklámbevételű vállalkozásoknak szelektív gazdasági előnyt jelent, emellett a mértékét is kifogásolta, mert az "objektíve is alkalmas arra, hogy gazdasági hátrányt okozzon".

A kabinet emellett olyan "tanácsokat" is kapott uniós szinten, hogy ha az RTL Klub tulajdonosa, a luxemburgi székhelyű Bertelsmann-csoport egyeztetés céljából jelentkezik nála, akkor fogadja a megkeresésüket, ellenkező esetben "az elmarasztalás lehetősége áll nyitva" Magyarország előtt. Hozzátette: a Bertelsmann-csoport tett is mérlegelést érdemlő rendezési javaslatot. Lázár János azt is megerősítette, hogy a kormány november óta tárgyal a Bertelsmann-csoporttal a vita peren vagy európai bizottsági eljáráson kívüli megoldásáról, és a kormánynak azt kellett mérlegelnie, hogy "egy bizonytalan kimenetelű jogvitát, vagy egy jó egyezséget választ".

A Miniszterelnökség vezetője szerdán ad tájékoztatást az ügyről a Fidesz-KDNP képviselőcsoportjának mezőkövesdi kihelyezett frakcióülésén, és mérlegelésre javasolja a reklámadó csökkentését, valamint a sávos rendszer felülvizsgálatát. A kormány számításai szerint mindez nem feltétlenül jelent bevételkiesést, mert bár "kevesebb lesz az adó, de többen fogják fizetni". Lázásr János az így várható adóbevételt 6 és 10 milliárd forint közé tette.

Hozzátette azt is: az Európai Bizottság a reklámadó bevezetését önmagában nem kérdőjelezte meg. Azt is kiemelte, hogy a Bertelsmann-csoporttal kötendő esetleges megállapodás jelentős mértékben növelheti Magyarország iránt a befektetői bizalmat. A reklámadóval kapcsolatos vitát szerinte a következő három hónapban érdemes rendezni. A már befizetett reklámadó esetleges visszafizetését ugyanakkor elképzelhetetlennek nevezte.

Forrás: MTI

A Time és a Bloomberg újságírója a Times élén

11 órája

Az Egyesült Államok legbefolyásosabb sajtótermékei közé tartozó gazdasági hírügynökség, a Time és a Wall Street Journal volt vezető szerkesztőjét, Norman Pearlstine-t ültette a lap főszerkesztői székébe az új tulajdonos.

Újságot ad ki a Facebook

11 órája

Miért dönt úgy a legnagyobb közösségi hálózat, hogy a print piacon is megveti a lábát?