2013. július 04.

Lazítana a kormány a médiahatóság elnökével szembeni követelményeken

A zárószavazás előtti módosító javaslatot a közigazgatási és igazságügyi miniszter terjesztette be.

A zárószavazás előtti módosító javaslatot a közigazgatási és igazságügyi miniszter terjesztette be.

Lazítana az NMHH és a médiatanács elnökével szemben támasztott követelményeken az a zárószavazás előtti módosító javaslat, amelyet a közigazgatási és igazságügyi miniszter terjesztett be a köztársasági elnök által a parlamentnek visszaküldött egyik törvénymódosításhoz - írja az MTI. Az indítvány értelmében már nem kellene jogi, közgazdasági vagy társadalomtudományi diploma a tisztség betöltéséhez, a médiatörvény mindössze felsőfokú végzettséget írna elő.

Az előterjesztés pontosítaná azt is, mi számítson a médiaszolgáltatások, sajtótermékek hatósági felügyeletével vagy a hírközlési hatósági felügyelettel összefüggő gyakorlatnak, amelyből a médiatörvény értelmében ötéves háttérrel kell rendelkeznie a kinevezendő elnöknek. Gyakorlatnak számíthat a jövőben az NMHH-nál, a médiatanácsnál és elődszervezeteinél, vagyis az NHH-nál és az ORTT-nél folytatott vezetői vagy ügyintézői tevékenység, illetve az ezen szervek határozataival kapcsolatosan végzett bírói, ügyészi és jogi képviselői részvétel. Ugyancsak gyakorlatnak számítana a közmédia jelenlegi kuratóriumában, valamint a korábban működő testületekben elfoglalt tagság.

Navracsics Tibor a javaslat indoklásában emlékeztet arra, hogy az államfő kedden megfontolásra visszaküldte a Háznak azt a módosítást, amely átmenetileg rendeletalkotási joggal ruházta volna fel az NMHH elnökhelyettesét. Azt is felidézi, hogy az NMHH és a médiatanács elnökével szemben támasztott követelményekkel kapcsolatban a tárca korábban az Alkotmánybíróságtól (Ab) kérte az alaptörvény értelmezését. A testület azt közölte, sarkalatos törvény rögzítheti a vezetővel szemben támasztott feltételeket. Ezen feltételek ugyanakkor az Ab szerint olyan mérlegelést igényelnek, amely a törvényhozó felelősségi és hatáskörébe tartozik - idézi az MTI.

A miniszter kitért arra, hogy az NMHH és a médiatanács vezetői tisztségének betöltetlensége súlyos hátrány a szervek működése szempontjából, különösen azért, mert rendeletalkotásra kizárólag az elnök jogosult. Az NMHH-nak és a médiatanácsnak Szalai Annamária április 12-én bekövetkezett halála óta nincs elnöke.