2011. június 15.

Lazítana a közterületi szabályozáson Kósa Lajos

Az Index információi szerint a szigorítások miatt jelentős bevételektől esnek el az önkormányzatok, ezért nyújtott be módosítási indítványt.

Az Index információi szerint a szigorítások miatt jelentős bevételektől esnek el az önkormányzatok, ezért nyújtott be módosítási indítványt.

Az érintett közterületi cégeken túl a nagyobb önkormányzatoknak sem igazán előnyös a közlekedési törvény év eleji módosítása, amely a közterületi piacot is jelentős mértékben befolyásolta. Így aztán, mint az Index írja, Kósa Lajos fideszes képviselő, debreceni polgármester nyújtott be módosító javaslatot, az önkormányzati bevételek megtartása érdekében.

A korábbinál szigorúbb szabályozás egyik sarkalatos pontja, hogy közút mellett 50, autópálya mellett pedig 100 méteren kívül a reklámtábla mérete nem haladhatja meg a 4 négyzetmétert (e távolságokon belül a jogszabály eddig sem tette lehetővé reklámtáblák kihelyezését). Emellett a törvény azt is kimondja, hogy "tilos továbbá elhelyezni – a közút úttesten kívüli burkolatlan területe, a járda, a gyalogút és a kerékpárút kivételével – a közút területén, a közút felett, az út műtárgyán, az út tartozékán, közvilágítási, villany-, telefonoszlopon – függetlenül attól, hogy a közvilágítási, villany- és telefonoszlop a közút úttesten kívüli burkolatlan területén, járdán, gyalogúton vagy kerékpárúton helyezkedik el –, valamint a közút lakott területen kívüli szakasza mellett reklámtáblát, reklámhordozót és egyéb reklámcélú berendezést".

A mostani módosítási indítvány ez utóbbi kitételhez kapcsolódik elsősorban. A változtatás leginkább az ESMA üzletét érinti negatívan, s mint a cég vezetője az Indexnek elmondta, a szabályozás körülötti bizonytalanság máris komoly károkat okozott anyagilag, mivel a hirdetők elbizonytalanodtak.

Ugyanakkor az év elején még azt lehetett hallani a piacon, hogy az ESMA nem tartott különösebben a törvény rá nézve elvileg jelentős negatív következményeitől, s úgy értelmezte a fenti kitételeket, hogy azok rá nem vonatkoznak. Bárhogy is legyen, most úgy tűnik, fellélegezhetnek a cégnél, mert a túlzott szigorúság az önkormányzatok zsebéből is komoly pénzeket vehet ki. Az Index cikke szerint egyes települések akár 30-40 millió forintos közterület-foglalási díjtól is elestek.

A Kósa Lajos által beadott módosítási indítványban az áll, hogy a jelenleg érvényben lévő, szigorú szabályozás maradjon alapértelmezett az állami tulajdonú közutak esetében, az önkormányzatoknak azonban legyen lehetősége eltérni a főszabálytól olyan módon, hogy a közlekedésbiztonsági szabályokat azért megfelelően figyelembe vegyék.

Címkék: esma médiapolitika

Kódolatlan VIASAT 3 közel egy hónapon át

2 órája

Március 25. és április 22. között a VIASAT3 műsorait kódolatlanul érhetik el a nézők a MinDig TV több, mint 750 ezer felhasználóval rendelkező kínálatában és a mindiGO TV felületén is.