2014. július 25.

Leépít a Telekom

A dolgozók egyötödét elküldik. A lépés a vállalat minden területét érinti, de a leánycégeket – pl. az Origót – nem.

A dolgozók egyötödét elküldik. A lépés a vállalat minden területét érinti, de a leánycégeket – pl. az Origót – nem.

A magyarországi anyavállalatnál jelenleg mintegy 8 ezren dolgoznak, ebből tervez a következő két év során 1700-at elbocsátani a cég, azaz a teljes létszám több mint 21 százalékát. A Magyar Telekom leányvállalatai, így például a T-Systems és az Origo Zrt. nem érintettek a leépítésben – idézi az MTI Rózsa Ivánt, a társaság kommunikációs igazgatóját.

Az egyes területekre vonatkozóan nem közölt részleteket, annyit mondott, hogy a leépítés nem fűnyíróelvű, alapvetően minden vezérigazgató-helyettesi területet érint, de teljesen különböző mértékben. A leépítéseket a globális és hazai távközlési piacot jellemző erős verseny miatti radikális költségcsökkentés kényszere indokolja. Az új szervezet kialakítása azt célozza, hogy a Telekom egy sokkal hatékonyabban működő, online vállalattá váljon, és emellett tovább növelje az ügyfélközpontúságot és az ügyfélélményt.

A Deutsche Telekomnál nemrég indult, a megtakarítási lehetőségek felmérést szolgáló kezdeményezés nem érinti a Magyar Telekomot, az kizárólag a német vállalatra, valamint a T-Systems nemzetközi vállalatra vonatkozik. 2015 végéig további elbocsátásokat sem terveznek.

Az elbocsátott dolgozók újra elhelyezkedését az Esély elnevezésű saját programjával és önkéntes programokkal is segíti a Magyar Telekom. Az érdekképviseletek véleménye szerint a tervezett leépítés reálisan nem megvalósítható, a munkatársak túlterheléséhez vezethet.