2010. május 03.

Leépít a svájci közmédia

A négy államnyelven sugárzó nyolc tévé- és 18 rádióadója némelyikének leállítására kényszerülhet a svájci közmédia-cég. Az ok prózai: nincs elég pénzük.

A vita csak a körül forog, keveset kapnak, vagy azt rosszul használják fel. Utóbbi véleményen van a svájci szövetségi médiaombudsman, aki a jövő hétre dob össze egy vaskosabb jelentést az SRG helyzetéről a kormányzatnak, amely még a nyári szünet előtt foglalkozik az intézmény finanszírozásával.
Annyit már biztosan tudni: a felügyelő szerint „strukturális hiányosságokkal” küzd az évi 1,6 milliárd svájci frankból gazdálkodó társaság, amely idénre tízmilliós nagyságrendű deficittel számol. No meg azzal, hogy a kabinet a mostaninál bőségesebb finanszírozással támogatja őket, engedi, hogy honlapjaikon fizetős hirdetések jelenjenek meg, adóik pedig a mostaninál több hirdetést sugározhassanak. Az ombudsman szerint a társaság a tervekben szereplőknél sokkal olcsóbban is átalakíthatná struktúráját, de a leépítésekben is rejlik még tartalék. Ráadásul a hirdetési bevételeik is jobban alakulnak, mint azt az idei költségvetés összeállításakor tervezték. (Egy piackutató cég adatai szerint az év első három hónapjában 22 százalékkal több pénzt hozott be a piacról az SRG, mint egy esztendővel korábban, és az sem hagyható figyelmen kívül, hogy pluszbevételt ígér a sör- és borreklámok engedélyezése.)
Csakhogy nincsen politikai támogatása a közmédium legfőbb bevételi forrását jelentő előfizetési díj emelésének; a politikusok zöme már 2-3 százalékos növelést sem tart elfogadhatónak. Különösen, hogy többen már azt i kifogásolják, hogy saját szórakoztató-tévécsatornát működtet az SRG.
Nemrégiben írt arról portálunk, hogy a megszorítások ellenére is veszteséges a svájci köztévé, amelynél most épp a kormányzati juttatások mértékén aggódnak. A cég kiadásai tavaly 46,7 millió svájci frankkal lépték túl a bevételeket, és arra számítanak, hogy az idei mérleg ennél is csúnyább lesz – a menedzsment ezért kritikus pénzügyi helyzetről beszél. Különösen, hogy idei veszteségük (a téli olimpia és a labdarúgó világbajnokság jelentette pluszköltségek miatt) akár a 75 millió frankot is elérheti.
A cég vezetői ezért kulcsfontosságúnak tartják, hogy mennyi pénzt szavaz meg a társaságnak a szövetségi kormány a 2011-14 közötti időszakra. (A cég 2007-től ez év végéig várhatóan 220 millió frankkal nyújtózkodik tovább, mint ameddig a takarója ér.) A jövő évre 54 milliós mínusszal számolnak, feléve, hogy sikerül végrehajtaniuk egy költségcsökkentő programot – e nélkül ugyanis dupla ekkora veszteséggel zárhatják 2011-et.

Hamarosan Debrecenben is elindul a Taxify

15 órája

Már toborozza a sofőröket a Taxify és pár héten belül indul a szolgáltatás tesztüzeme Debrecenben - olvasható a lapunknak elküldött közleményben.