2012. május 04.

Leépíti a Sanoma az Árbarátokat

A közösségi vásárlási oldal bizonyos ajánlatai ugyanakkor – más formában – megmaradnak. A hangsúly áthelyezése egyéb változtatásokat is maga után von.

A közösségi vásárlási oldal bizonyos ajánlatai ugyanakkor – más formában – megmaradnak. A hangsúly áthelyezése egyéb változtatásokat is maga után von az Újmédia-divíziónál. Dunai András divízióvezetőt kérdeztük.
Dunai András

"Nem folytatja működését a tavaly májusban elkezdett formában az Árbarátok" – erősítette meg értesülésünket Dunai András, a Sanoma Media Újmédia-divíziójának vezetője. A médiacég ugyanis úgy látja, hogy a kuponos piac nem fejlődik úgy, ahogyan remélték. "A kuponos piac nem nő tovább, egyelőre tavaly év végén elérte a csúcspontját. Mi úgy látjuk, Magyarországon még mindenki veszteséges, a globális piacvezető Groupon is tartósan mínuszban van" – tette hozzá.

A Sanoma becslése szerint havi 70-80 millió forintnyi jutalék bevételt lehet kivenni a szegmensből, amin jelenleg is hatvannál több szereplő osztozik, igen egyenetlen arányban. Dunai úgy látja: kb. 2500-3000 hirdető élhetett ezzel a marketingeszközzel, és becsléseik szerint 60 százalék csak egyszer tesz így, ami véleménye szerint nem jelez felhőtlen elégedettséget. A Sanoma Media ennek az aránynak a további növekedését várja.

"Teljesen nem hagyjuk ott a piacot, a SzállásGuru erős termékünk a szálláskuponok piacán. Az Árbarátok bizonyos partnerei megmaradnak, a korábbiaktól eltérő formában" – jelezte a divízióvezető, aki ugyanakkor szkepszisét fejezte ki a közösségi vásárlási piaccal kapcsolatban. Úgy véli, a közösségi elem valójában csak látszólagos, "másképp csomagolják az online akciós ajánlatokat, ilyesmikkel pedig a Sanoma már 2002-2003 óta foglalkozik".

A szakember azt viszont elismerte, hogy bizonyos szereplők és piacok számára van létjogosultsága ennek a modellnek. "Ráadásul minden innovációnak örülünk, mivel az az online piac növekedéséhez, és ezen keresztül a Sanoma bevétel-növekedéséhez vezethet".

Az Árbarátok leépítése valószínűleg jár elbocsátásokkal, Dunai András szavaiból az derült ki, hogy igyekeznek munkát adni azoknak, akik a projekten dolgoztak, de nem minden esetben fog működni az átstrukturálás. Ami viszont bizonyos, hogy a Kuponvilágtól leigazolt Németh Norbert nem az e-kereskedelmi tevékenységek termékfelelőseként, hanem az Újmédia-divízió marketingigazgatójaként folytatja. Az ő feladata lesz a digitális termékek marketingjének újragondolása, miközben az e-kereskedelem és a Profession.hu felügyelete közvetlenül a divízióvezetőhöz tartozik a jövőben.