2012. május 14.

Leépítik az MTI-t?

Június 1-jével 49 főre csökken az MTI létszáma, a többi dolgozó, hozzávetőleg 110-120 ember átkerül a médiaszolgáltatási alaphoz - írja a NOL.

Június 1-jével 49 főre csökken az MTI létszáma, a többi dolgozó, hozzávetőleg 110-120 ember átkerül a médiaszolgáltatási alaphoz - írja a NOL.

Leépítéssel ér fel az az átszervezés, amelyről Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója tájékoztatta a két szervezet üzemi tanácsát és szakszervezetét - írja a NOL. A lépésre június 1-jével kerül sor, és azt jelentené, hogy összesen 49-en maradnak az MTI alkalmazásában, míg a többiek (kb. 110-120 fő) átkerülnek az MTVA-hoz.

 

A NOL szerint az átszervezés hivatalos indoka a közmédia integrációja, melynek nyomán a távirati irodánál csak azok maradnak, akik a szakmai munka megtervezését, az elkészült tartalmak ellenőrzését végzik. A site ugyanakkor azt írja, hogy valójában az indok az a pozícióharc lehet, ami több mint egy éve dúl Böröcz István és Belénessy Csaba között, és olyan ügyekben csúcsosodott ki, mint például Lomnici kitakarása. A NOL szerint a harc már ott eldőlt, mikor az MTI  2012-es költségvetését 2,5 milliárdról 1,3 milliárdra csökkentették. A távirati iroda eleve kilógott a sorból eddig, hiszen a két köztévé és a közrádió már korábban keresztülment az 50 fősre zsugorításon. A távirati irodánál koncentrálódott ugyanakkor a közmédiás hírgyártás a Hírcentrumban.

A Népszabadság információi szerint Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója hétfőtől leváltotta posztjáról Gianone Pétert, az MTI hírcentrum vezetőjét. Őt mindössze január elején nevezték ki, miután elődje, Élő Gábor távozott a Lomnici-ügy nyomán.