2010. november 23.

Legjobb csatornák: nincs magyar

Egyetlen magyarországi adó sem nyert az Eutelsat programdíjazó versenyén. A lengyelek, olaszok, oroszok viszont diadalmaskodtak.

Egyetlen magyarországi adó sem nyert az Eutelsat programdíjazó versenyén. A lengyelek, olaszok, oroszok viszont diadalmaskodtak. A közönségdíjat a lengyel TVN Warszawa vihette haza, a két most debütált kategória közül a legjobb program díját az orosz RTR Planeta Metro című műsora, a legnépszerűbb új csatornáét a dél-afrikai SuperSport International kapta.

A mintegy 150 afrikai, európai és közel-keleti adóból kiválogatott győztesek közül 11 hagyományos és két új kategóriában a zsűri, egyben a publikum választott. A közönségdíjat a lengyel TVN Warszawa vihette haza, a két most debütált kategória közül a legjobb program díját az orosz RTR Planeta Metro című műsora, a legnépszerűbb új csatornáét a dél-afrikai SuperSport International kapta.

A HD televíziók versenyében a francia Mezzo Live HD, a gyerekcsatornák közül a német Yourfamily, a moziadóknál a lengyel Kino Polska, a kulturális és oktatási mezőnyben az orosz Nosztalgia volt a győztes. A szintén orosz 365 Nap TV a dokumentumfilmesek kategóriájában, míg a sporttagozatban az olasz Sky Sport Channels nem talált legyőzőre.

A fikciós és szórakoztató csatornák közül a francia Ma Chaîne Etudiante nyert, míg az életmód- és a hírkategóriában megosztották az elsőséget – egy-egy brit és olasz adó között. Előbbiben az olasz Gambero Rosso Channel és a brit Information TV, utóbbiban pedig a Current és a BBC World News diadalmaskodott.

A zenei kategóriát a svájci iConcerts, a „nemzeti ablak” versenyszámot pedig a kínai CCTV News nyerte meg. Magyar csatorna vagy műsor még az előválogatáson sem ment át, ahol három (az általános szórakoztató és a zenei csatornák esetében négy) szereplőre húzták meg a jelöltlistát. Szégyenkeznivalónk nemigen akad; az előválogatóban már szinte minden térségbeli televíziós csatorna elvérzett. A győzteseken kívül a HD-versenyben a lengyel Sundance Channel, a kulturális és oktatócsatornák között a szintén lengyel TVP Kultúra, a zenetévék között a bolgár Balkanika Music Televison, a hírkategóriában a későbbi közönségdíjas, a TVN Warszawa jutott a döntő közelébe.