A Digitália konferencia célja az volt, hogy felrázza a marketingeseket, és felnyissa szemüket a digitális világra. A hasznos tippek sem hiányoztak a programból.

A Digitália 2014 konferencia azokhoz a marketingesekhez és médiásokhoz szólt, akik lépést kívánnak tartani a világgal. És – mint Bonyhádi Zsuzsi energikus bevezetőjéből mindannyian rádöbbenhettünk – erre szükségünk is lesz, ha még tíz év múlva is az iparágban szeretnénk dolgozni, nem pedig a költségcsökkentési tételek közé kerülni.

A digitális világ megértéséhez számos kutatási adat vitt közelebb. Megismerhettük 2015 trendjeit, amelyek gyakran egymásnak is ellentmondanak: miközben online szerveződünk és megmutatnánk magunkat a világnak, aggódunk az adataink biztonságáért és a magánszféránkért. A márkák és a fogyasztók kapcsolata sem idilli: Magyarországon elsősorban az akciós ajánlatokra figyelnek oda a netezők, a kifinomultabb márkatartalmak fogadtatása még nem az igazi. Márkás információkat inkább a gyártóktól független, például rajongói oldalakról szerzünk. Ugyanakkor a digitális világban élő „always-on” fogyasztók egyre többen vannak, és a releváns, nem agresszív reklámokra nyitottnak is mutatkoznak.

Eszközök tekintetében a big data alapú lokációspecifikus és prediktív megoldásokra, a közösségimédia-követésben és –elemzésben rejlő lehetőségekre - vészhelyzet kezelésétől a lemorzsolódás csökkentéséig -, valamint a keresőmarketing hatékony használatára kaptunk tippeket, például a forgalomterelési és piacszerzési cél elválasztására és az érkező oldal megfelelő minőségére vonatkozóan. Azt is megnéztük, hol áll ma hazánkban az adatbázis-marketing, és milyen kiaknázatlan lehetőségeket rejt, a perszonalizálástól a programozott vásárlással való összekapcsolásig.

A délután az esettanulmányoké volt: a pénzügy és kultúra területe mellett sikeres hazai kkv és felháborító reklámmal operáló szállásközvetítő is megosztotta tapasztalatait. Ami mindannyiuk előadásából leszűrhető volt: a régi megközelítések már nem működnek, az új megoldások használatához felkészültség, a változások követése, rugalmasság és 24/7 rendelkezésre állás szükséges, hiszen csak folyamatos tesztelésen, az eredmények legalább napi szintű elemzésén és a paraméterek finomhangolásán keresztül érhető el az optimális eredmény.

A konferenciát záró kerekasztal kifejezetten az e-kereskedelmi cégek gyakorlatát járta körbe. A beszélgetők pozitív fejleményként értékelték, hogy a cégek többsége már célokat megfogalmazva vág bele a digitális hirdetésekbe, ugyanakkor a hosszútávú gondolkodás és a teljes ökoszisztéma áttekintése a kisebb vállalkozások esetében még ritka. A display típusú megoldásokat még nem temették a résztvevők, mint ahogy az is evidenciaként merült fel, hogy felépített márkanév nélkül a digitális reklám sem hatékony. Szintén általánosnak mondható tapasztalat, hogy a keresőmarketing a belépő szint, amely azonban hamar eléri korlátait, ezt követően léphet be a közösségi média, a prémium display. Idővel pedig ellaposodik a digitális média elérése, és a növekedés bizonyos pontján elkerülhetetlen a tömegmédiumok bevonása.

A konferenciáról részletes beszámolóval jelentkezünk a Médiapiac decemberi lapszámában.