A médiacégek, különösen a nyomatott és az online lapok kiadói évek óta bosszankodnak, amiért a magukra csak technológiai vállalatként tekintő globális óriások hatalmas bevételeket söpörnek be a mások által drágán előállított tartalmakért. Ugyanakkor az ingyen kattintásnak mindenki örül. Hogyan és kinek javára dönt az Európai Unió, amely most szeretne tiszta vizet önteni a pohárba. Ki lesz a szerzői jogi reform haszonélvezője?

Németország és Spanyolország néhány éve biztosított saját oltalmat a sajtókiadványok kiadóinak. A céljuk annak elérése volt, hogy a kiadók e csoportja a jellemzően híreket magukban foglaló tartalmaik nagy online szolgáltatók általi felhasználása után bevételhez jusson. E kezdeményezések ugyanakkor korántsem voltak sikeresek.

Ennek ellenére az Európai Unió jelenleg is tárgyalt szerzői jogi reformtörekvéseinek egyik kulcseleme egy hasonló jellegű oltalom immár uniós szintű bevezetésére irányul. A tagállamok megosztottan viszonyulnak e kezdeményezéshez.

 

Hogyan viszonyul ehhez Magyarország? A Médiapiac Megoldókulcs konferenciáján erről fog beszélni az uniós tárgyalásokon a magyar álláspontot képviselő Lábody Péter, a téma nemzetközileg elismert szakértője, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának főosztályvezetője.

 

Lábody Péter

 

Jogász, infokommunikációs szakjogász, 2014 óta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Szerzői Jogi Főosztályának vezetője. Feladatai közé tartozik a hazai szerzői jogi jogalkotásban való közreműködés, a közös jogkezelő szervezetek felügyelete és a szerzői jogi uniós és nemzetközi együttműködésben való közreműködés.

Magyarország delegáltjaként résztvevője az Európai Unió Tanácsa Szellemi Tulajdonnal foglalkozó munkacsoportja valamint a Szellemi Tulajdon Világszervezete bizottsági üléseinek. Több szerzői jogi tárgyú publikáció szerzője, a Szerzői Jogi Szakértő Testület elnökségi tagja, rendszeresen oktat és ad elő szerzői jogi tárgyú konferenciákon, workshopokon.

 

Nézze meg Lábody Péter teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.

Ám a évek óta érlelt szerzői jogi reform nemcsak a kiadók vs. Google témára terjed ki. A közeljövőben olyan változásokat hoz ez a reform, ami a médiacégek, média- és kreatív ügynökségek mindennapjaira is kihat. Végre tájékozódhatunk-e tiszta forrásokból? Hogyan alakul a médiafigyelés jövője? Számíthatunk-e új díjakra? Tényleg letilthatnak-e mémeket, korlátozhatják-e a viral marketinget? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphat az SZTNH nemzetközi szerzői jogi osztályán dolgozó jogi ügyintézőtől, Tóth Andrea Katalintól.

Tóth Andrea Katalin

 

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának nemzetközi szerzői jogi osztályán dolgozik jogi ügyintézőként, ahol elsősorban az európai uniós folyamatokkal és azokhoz kapcsolódóan a magyar álláspont kidolgozásával és képviseletével foglalkozik.

Korábban mesterdiplomát szerzett európai jogból és összehasonlító jogból a párizsi Panthéon-Assass egyetemről, valamint Fulbright-ösztöndíjasként szellemi tulajdonvédelmi témájú LL.M. tanulmányokat folytatott az Egyesült Államokban.

PhD-kutatóként több alkalommal publikált az EU szerzői jogának, valamint a szerzői jog és a digitalizáció kapcsolatának témájában. 2017 decembere óta a New York-i ügyvédi kamara tagja.

 

Nézze meg Tóth Andrea Katalin teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.

Február 21-i konferenciánk másik témája pedig a májsutól életbe lépő GDPR lesz. Nő-e az adminisztráció és milyen bírságokra számíthatunk. Erről többek között a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) főosztályvezetőjét, Balogh Gyöngyit és a Szegedi Egyetem adjunktusát, Váradi Szilviát kérdezheti.

Balogh Gyöngyi

 

Nézze meg Balogh Gyöngyi teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.

 

Péntek estig még tart az Early Bird kedvezményünk, jelentkezzen most a Megoldókulcsra!