2012. március 19.

Lehangolta a hatóságot az ÖsszeEsküvők

Az NMHH részletes tanulmányban mutatta be, hogy a párválasztó reality minden volt, csak romantikus nem. További bírság jöhet.

Az NMHH részletes tanulmányban mutatta be, hogy a párválasztó reality minden volt, csak romantikus nem. További bírság jöhet.

Lehangolónak nevezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) annak az elemzésnek az eredményeit, melyet a TV2-n nemrégiben futott ÖsszeEsküvők kapcsán végzett. "Sikertelenül elhalkított, obszcén káromkodások, erőszak, alkoholizálás és cigi minden mennyiségben" - sorolta a problémákat a hatóság, amely eddig - az RTL Klubon futott VV4-hez képest - elenyésző büntetést osztott ki a csatornának a műsor miatt, de most további bírságok lehetőségét helyezte kilátásba. Ezeket a jelenleg is folyó vizsgálatoktól teszik függővé.

Az elemzés a 2011 őszétől három hónapon át sugárzott ÖsszeEsküvőket és annak Esküdj! című, késő este vetített, pikáns részleteket is bemutató összefoglaló adásait érintette. A hatóság összesen közel 150 adást vizsgált, elsősorban abból a szempontból, hogy a műsor megfelel-e a korhatári besorolásnak.

A készítők a káromkodásokat sok esetben nem némították el, vagy nem megfelelően halkították le; így adásonként átlagosan 10 trágár szó hagyta el a szereplők száját. Az összesen 813 otromba kifejezés több mint a fele kifejezetten durva káromkodás volt. Míg a szerkesztők az enyhe kifejezéseket sokszor érthetetlenné tették, addig a durvább szavak jól hallhatóak maradtak - közölte a hatóság.

Heti átlagban ötször lehetett cigarettázó fiatalokat és anyósjelölteket látni, egy alkalommal pedig az egyik cigarettamárka neve is elhangzott. Heti átlagban négyszer mutattak a műsorban alkoholfogyasztást. A szerkesztők a részegséget mindig hangsúlyosan ábrázolták, és részletgazdagon mutatták be. Az ivászat hatására többször volt veszekedés, az egyik összetűzés pedig tettlegességig fajult, amiért a csatorna ki is zárta a társát bántalmazó játékost - derül ki az adatokból.

A Médiatanács szerint a kiskorúakat védő szabályokat többször is megsértette a reality, a nem megfelelő korhatár besorolás miatt eddig 5 millió forintos bírságot szabtak ki az ÖsszeEsküvőkre. A mostani elemzés kapcsán újabb büntetéseket helyeztek kilátásba, amennyiben a még futó vizsgálatok erre okot adnak.